240
Οι τρεις εναπομείναντες των Led Zeppelin: ο Τζον Πολ Τζόουνς, ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζίμι Πέιτζ σε εκδήλωση το 2012 | EPA/ANDY RAIN

Δικαστική δικαίωση για τους Led Zeppelin: Δικό τους το «Stairway to Heaven»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 16:03
Οι τρεις εναπομείναντες των Led Zeppelin: ο Τζον Πολ Τζόουνς, ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζίμι Πέιτζ σε εκδήλωση το 2012
|EPA/ANDY RAIN

Δικαστική δικαίωση για τους Led Zeppelin: Δικό τους το «Stairway to Heaven»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 16:03

Εφετείο στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση δικαστηρίου, η οποία έκρινε ότι οι Led Zeppelin δεν έκλεψαν από άλλο συγκρότημα ένα από τα πιο γνωστά και διαχρονικά τους τραγούδια, το «Stairway to Heaven».

Το δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο αποκατέστησε απόφαση του 2016, η οποία έκρινε ότι οι βρετανοί ρόκερ δεν είχαν παραβιάσει τα δικαιώματα του αμερικανικού συγκροτήματος Spirit.

Ο κιθαρίστας των Led Zeppelin, Τζίμι Πέιτζ, είχε πει το 2016 στη δίκη ότι η συγχορδία «υπήρχε από πάντα».

Ωστόσο το 2018, η απόφαση ανατράπηκε, με το σκεπτικό ότι η προηγούμενη ετυμηγορία ήταν λανθασμένη.

Η έφεση που άσκησαν οι Led Zeppelin οδήγησε χθες Δευτέρα στην απόφαση που τους δικαίωσε.

Η άλλη πλευρά υποστήριζε, αντίθετα, ότι το «Stairway to Heaven» είναι αντιγραμμένο από το τραγούδι «Taurus» που είχαν ακούσει οι Led Zeppelin όταν τα δύο συγκροτήματα περιόδευαν μαζί. Δηλώνουν τώρα ότι θα φτάσουν την υπόθεση ως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Guardian επισημαίνει ότι, για όσο διάστημα η πατρότητα του τραγουδιού εκκρεμούσε στα δικαστήρια, τα κέρδη από τις πωλήσεις έφτασαν τα 3,4 εκατ. δολάρια. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για ένα τραγούδι που μετρά σχεδόν μισό αιώνα ζωής, καθώς κυκλοφόρησε το 1971.

Η απόφαση έρχεται πέντε χρόνια έπειτα από μια υπόθεση που συντάραξε τη μουσική βιομηχανία για τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει.

Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι ο Ρόμπιν Θικ και ο Φαρέλ Γουίλαμς είχαν αντιγράψει τη μελωδία από τραγούδι του Μάρβιν Γκέι. Κλήθηκαν τότε να καταβάλουν στους κληρονόμους του Γκέι ένα πολύ μεγάλο ποσό, 7,4 εκατ. που αργότερα μειώθηκαν σε 5,3 εκατ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...