1625
|

Διεθνές viral o ξέστηθος Μητσοτάκης – για τους σωστούς λόγους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:10

Διεθνές viral o ξέστηθος Μητσοτάκης – για τους σωστούς λόγους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:10

Ξαφνικά, το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, της 73ης μέρας του εθνικού μας κλειδώματος, μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται viral, αρχίζει μάλιστα να σχολιάζεται διεθνώς. To Ηνωμένο Βασίλειο είναι για τρίτη εβδομάδα σε lockdown και η βρετανική Telegraph γράφει: «Ολοι χρειαζόμαστε κάτι να μας ανεβάσει λίγο. Κάτι για να μας αποσπάσει την προσοχή, να μας εμπνεύσει, ίσως ακόμη και να αυξήσει λίγο τους παλμούς μας. Λοιπόν, οι (Έλληνες) θεοί θα πρέπει να άκουσαν τις προσευχές μας, επειδή πήραμε ένα δώρο». Και δημοσιεύει τη φωτογραφία του Ελληνα Πρωθυπουργού, ενώ κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου στο Νοσοκομείο «Αττικόν», κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC Ντίνος Σοφός σχολιάζει: «Πρέπει να μιλήσουμε για την πόζα του Ελληνα Πρωθυπουργού ενώ εμβολιάζεται». Και ο Γκάι Κέλι της Telegraph συμφωνεί: «Εχει απόλυτο δίκιο. Πραγματικά χρειάζεται να μιλήσουμε για τις εικόνες του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ προστατεύεται από την Covid».

Αυτή τη φορά, ο βρετανός δημοσιογράφος –και ο καθείς φυσικά– παρατηρεί ότι ο 52χρονος Πρωθυπουργός δεν σήκωσε το μανίκι του, όπως έκανε κατά την πρώτη δόση και όπως κάνουν συνήθως οι περισσότεροι. Αντίθετα, κάθισε χαλαρός και σταυροπόδι, με το πουκάμισο εντελώς ξεκούμπωτο, αποκαλύπτοντας το γυμνό τριχωτό στήθος του και ένα ασημένιο παντατίφ περασμένο σε μαύρο δερμάτινο κορδόνι, με τα μάτια του εμφανώς χαμογελαστά πίσω από τη μάσκα του.

Και δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική η αρρενωπή εικόνα του εμβολιασμού του.

Η Κάμαλα Χάρις δέχτηκε με χαμόγελα τον εμβολιασμό της στις 29 Δεκεμβρίου (Facebook / Kamala Harris)

Η ανάρτηση του Μητσοτάκη ήταν απλώς η τελευταία προσπάθεια μιας ηγετικής προσωπικότητας να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid. Εχουν προηγηθεί ο Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο δρ Άντονι Φάουτσι και ο Μάικ Πενς. Η Αλεξάνδρια Οκάζιο-Κορτέζ εδειξε τον δικό της εμβολιασμό ζωντανά στο Instagram. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι, Τζάστιν Γουέλμπι, έκανε τη δική του πρώτη δόση επίσης τη Δευτέρα.

Και τώρα μπορούμε να περιμένουμε, με βαριεστημένη ανυπομονησία, γράφει ο Γκάι Κέλι, πώς θα ανταποκριθούν στην πρόκληση του Μητσοτάκη οι μεθυσμένοι από τεστοστερόνη συνάδελφοί του, ηγέτες ενός ανασφαλούς κόσμου, και συγκεκριμένα οι κ.κ. Πούτιν, Τριντό και Μακρόν. Ο Μπόρις Τζόνσον, φυσικά, δεν εξαιρείται: είναι ευπρόσδεκτος να μας δείξει επίσης τα αποτελέσματα του προσωπικού του training…

Από τις αναρτήσεις στα social media, εν τω μεταξύ, έχει προκύψει ένας καινούργιος όρος: η «vaxxie» είναι η selfie σε ώρα εμβολιασμού και έχει αναδειχθεί απροσδόκητα σε κορυφαία τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αρχές του 2021, από μια εξίσου απροσδόκητη ομάδα influencers. Δύο διάσημοι βρετανοί ηθοποιοί, ο σερ Ιαν ΜακΚέλεν και η ντέιμ Τζόαν Κόλινς, η δική μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι έλληνες πολιτικοί στη σειρά ήταν από τους πρώτους που μας έδειξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε στη λήψη του εμβολίου.

Η Τζόαν Κόλινς ανέβασε αμέσως στα social media τη vaxxie της (Facebook / Joan Collins DBE)

Η βασίλισσα της Αγγλίας και ο σύζυγός της έκαναν με τη σειρά τους το εμβόλιο χωρίς μεν να ανεβάσουν vaxxie, αλλά έδωσαν στη δημοσιότητα μια σχετική δήλωση, σπάζοντας για πρώτη φορά το πρωτόκολλο του παλατιού που επιβάλλει να μην αποκαλύπτονται ποτέ λεπτομέρειες των βασιλικών ραντεβού με γιατρούς.

Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν ορισμένοι που θα πουν ότι οι vaxxies είναι εξίσου αυτάρεσκες, επιδεικτικές και ανόητες, όπως όλες οι άλλες τρέλες των social media. Αλλά όταν το βλέπει κανείς έτσι, χάνει την ουσία και το πόσο επιδραστικοί μπορεί να είναι στην κοινωνία οι διάσημοι.

Το 1956, ο Έλβις Πρίσλεϊ, που τότε ήταν ο πιο δημοφιλής νεαρός σταρ της μουσικής στην Αμερική, συμφώνησε να κάνει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας δημόσια στα παρασκήνια του The Ed Sullivan Show και να φωτογραφιστεί, μια εποχή, που το εμβόλιο ήταν διαθέσιμο ήδη ένα χρόνο, αλλά λίγοι έφηβοι πήγαιναν να το κάνουν. Χρειαζόταν, λοιπόν, μια αποτελεσματική καμπάνια την οποία ανέλαβε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Ο Ελβις ήταν ο πρώτος, ακολούθησαν ο Κλαρκ Γκέιμπλ και ο Μίκι Ρούνεϊ και μέχρι το 1960, η ετήσια συχνότητα εμφάνισης πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 90% σε σύγκριση με 10 χρόνια νωρίτερα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ian McKellen (@ianmckellen)

Ο Ιαν ΜακΚέλεν ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν στις 17/12

Δεκαετίες αργότερα, με τον κορονοϊό να συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, κάποιες χώρες υιοθετούν παρόμοιες μεθόδους. Στην Ινδονησία, για παράδειγμα, οι δημοφιλείς YouTubers μπήκαν πρώτοι στη σειρά και τους ζητήθηκε να κοινοποιούν τον εμβολιασμό τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο αναφέρθηκε ότι το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) συνέταξε μια λίστα με «ευαίσθητες διασημότητες» (με επικεφαλής τον εξαιρετικά δημοφιλή για τις φιλανθρωπικές δράσεις του Μάρκους Ράσφορντ, τον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Απέχουν, λοιπόν, από τον χαρακτηρισμό «άσκοπες» οι vaxxies. Kάθε σχετική αναφορά θα μπορούσε να βοηθήσει.

Υπάρχει επίσης κάτι πολύ εντυπωσιακό. Κάθε μέρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζονται όλο και περισσότερες εικόνες –όχι μόνο πολιτικών και άλλων διασήμων– ανθρώπων με τα μανίκια σηκωμένα, γονείς, παππούδες και σύζυγοι χαμογελούν στον φακό, καθώς δέχονται τον σύντομο πόνο μιας ένεσης. Και αυτό που ολοφάνερα ακολουθεί είναι η ανακούφιση.

Η μαμά του βρετανού τηλεπαρουσιαστή Ρίτσαρντ Άρνολντ

«Η μαμά», έγραψε ο βρετανός τηλεπαρουσιαστής Ρίτσαρντ Άρνολντ, κάτω από μια φωτογραφία της μητέρας του όταν έκανε την πρώτη δόση την περασμένη εβδομάδα. «Η ανακούφιση ήταν μεγάλη, αλλά αυτό για το οποίο δεν ήμουν προετοιμασμένος ήταν το συναίσθημα καθώς έβλεπα τόσο πολλούς ανθρώπους της γενιάς της να οδηγούνται με ευγένεια από εθελοντές, κάποιοι λίγο πιο προσεκτικά από άλλους, και πολλές μοναχικές φιγούρες, καθώς πήγαιναν να κάνουν το εμβόλιό τους. Ας σιγουρευτούμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα δικά μας».

Από κάτω, άλλοι μοιράστηκαν πόσο είχαν συγκινηθεί επίσης πηγαίνοντας τους συγγενείς τους να εμβολιαστούν. Και αυτή μπορεί να είναι απλώς η ουσία των vaxxies. Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που απομένουν να εμβολιαστούν, αλλά μια σταθερή ροή φωτογραφιών, από ολοένα και πιο νέους ανθρώπους, μας δίνει την εντύπωση ότι ο ένας μετά τον άλλο πλησιάζουμε.

Ανεβάστε, λοιπόν, και τη δική σας vaxxie, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική η αποκάλυψη ενός στήθους αθλητικού και τριχωτού όσο του Ελληνα Πρωθυπουργού…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...