417
|

Διεθνές Συνέδριο για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 19:11

Διεθνές Συνέδριο για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 19:11

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου «Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων. Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις» που οργάνωσε διαδικτυακά το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών το διήμερο 12 – 13 Μαρτίου 2021.  Η διοργάνωση αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση του Ιδρύματος στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν διεθνώς καταξιωμένοι/ες επιστήμονες με ειδίκευση στον 18ο και 19ο αιώνα, και μάλιστα στην ιστορία των επαναστάσεων: Χρήστος Αλιπράντης, David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Μαρία Ευθυμίου, Κατερίνα Γαλάνη, Τζελίνα Χαρλαύτη, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, Αννα Καρακατσούλη, Ολγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, José Maria Portillo Valdés, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Βάσω Σειρηνίδου, Σπύρος Βλαχόπουλος, Νάσια Γιακωβάκη.  Χαιρετισμούς απηύθυναν  ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου.

Από τις σημαντικές ανακοινώσεις και την επιστημονική συζήτηση που τις συνόδευε αναδείχθηκε η κυρίως διάσταση της θεματικής του συνεδρίου: η ένταξη δηλαδή της Ελληνικής Επανάστασης στον διεθνή διάλογο της Ιστορίας των Επαναστάσεων. Η Ελληνική Επανάσταση ως διπλωματικό γεγονός είχε αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο της διεθνούς ιστοριογραφίας για το Ανατολικό Ζήτημα και τον Φιλελληνισμό. Ο χαρακτήρας της Επανάστασης ως νεωτερικού για την εποχή της γεγονότος δεν είχε απασχολήσει ερευνητικά τη βιβλιογραφία που έχει παραχθεί στα τελευταία χρόνια περί τις επαναστάσεις στην παγκόσμια προοπτική.

Οι προκηρύξεις της Επανάστασης και τα συντάγματά της (σε σύγκριση μάλιστα με αντίστοιχα της Γαλλίας, Ισπανίας, Βελγίου κ.ά.) αντιμετωπίσθηκαν ως ένα «εργαστήριο ιδεών», όπου έγινε η συνάντηση και επεξεργασία, διαφωτιστικών απόψεων, πολιτισμικών μεταφορών και επιρροών από την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση. Αναδείχθηκαν  η επίδραση της Ελληνικής Επανάστασης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε εξεγέρσεις και πολιτικές αλλαγές σε μεσογειακό, βαλκανικό, ρωσικό επίπεδο, μέσα στο ‘κύμα των επαναστάσεων’ της εποχής, αλλά και οι αλληλεπιδράσεις με επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική.

Σύνταγμα και έθνος-κράτος

Η Επανάσταση του 1821 ως μια επανάσταση, η οποία από το πρώτο έτος της λειτούργησε με βάση δημοκρατικό σύνταγμα -που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου έθνους κράτους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-, εντάχθηκε στη γόνιμη συζήτηση για τον ρόλο του φιλελευθερισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διοικητικού εκσυγχρονισμού (όπως ήταν το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και τάξης) και οικονομικού περιεχομένου σε άμεσο διάλογο με αντίστοιχα φαινόμενα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Μια εθνική επανάσταση με στόχο την ελευθερία και την αυτονομία.

Τα κείμενα των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στο συνέδριο θα συγκροτήσουν τη βάση για τον συλλογικό τόμο που θα δημοσιευθεί το 2021, στην αγγλική γλώσσα, από τις εκδόσεις Routledge.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News