404
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη στη συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης | Twitter/@NikosDendias

Δένδιας: Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν πολυμερείς λύσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 18:43
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη στη συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης
|Twitter/@NikosDendias

Δένδιας: Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν πολυμερείς λύσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 18:43

Την ανάγκη να επικεντρωθούμε σε μακροπρόθεσμα αποτελεσματικές πολιτικές, καθόσον αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας έναντι των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων, επισήμανε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στην Υπουργική Συνάντηση της Συμμαχίας για την Πολυμέρεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, «σε μια πολυμερή τάξη εδραιωμένη σε κανόνες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οι υπηρεσίες του, καθώς και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί είναι και πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μας».

Ανέφερε σχετικά το παράδειγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει συντονίσει την κοινή αντίδραση απέναντι σε τούτη την παγκόσμια υγειονομική κρίση. «Παράλληλα, μια ομάδα χωρών, περιλαμβανομένης της δικής μου, έχουν ζητήσει την θέσπιση συνθήκης για τις πανδημίες. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι προς τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία στους κόλπους του Π.Ο.Υ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα πρότεινε -και ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που άρχισαν να χρησιμοποιούν- το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19. Πρόκειται για συγκεκριμένα βήματα που καταδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο έχει διευρυνθεί η διεθνής συνεργασία με την πάροδο των ετών».

Σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Δένδιας είπε ότι «η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πολιτικές που εστιάζονται στην τρέχουσα έκτακτη υγειονομική κατάσταση έχουν αποτύχει να ενσωματώσουν μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

» Οφείλουμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην αποκατάσταση των οικονομικών, κοινωνικών, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων που τελούν σε κίνδυνο. Ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες και των νέων, έχουν υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες.

» Επίσης, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που εξακολουθούν να αυξάνονται απαιτούν την άμεση προσοχή μας και την επείγουσα ανάληψη δράσης. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους αυτούς, εφαρμόζοντας ένα συνεκτικό νομικό, θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που προβλέπει την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε ολόκληρο το φάσμα των δημόσιων πολιτικών».

Επισήμανε ακόμη ότι «μια άλλη μεγάλη πρόκληση των καιρών μας είναι η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στενά αλληλένδετες προκλήσεις, πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων από όλους. Εφαρμόζοντας την Συμφωνία, θα ενισχύσουμε την πολυμερή συνεργασία που επιτεύχθηκε το 2015.

Χρειάζεται περαιτέρω να υιοθετήσουμε ένα φιλόδοξο Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα για την περίοδο μετά το 2020».

Στην παρέμβασή του κατέληξε λέγοντας ότι «τα βιώσιμα αποτελέσματα προκύπτουν ως απόρροια αποφασιστικών δράσεων που βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτός είναι ο λόγος που για τις παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η απουσία αποκλεισμών και η αποτελεσματικότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...