352
Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται με ενθουσιασμό δεκτός στο ΣΕΦ, από μέλη μιας Επιτροπής που διόρισε ο ίδιος... | Nikos Libertas / SOOC

Πού γράφει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης;

Μαρία Νταλιάνη Μαρία Νταλιάνη 1 Δεκεμβρίου 2019, 10:38
Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται με ενθουσιασμό δεκτός στο ΣΕΦ, από μέλη μιας Επιτροπής που διόρισε ο ίδιος...
|Nikos Libertas / SOOC

Πού γράφει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης;

Μαρία Νταλιάνη Μαρία Νταλιάνη 1 Δεκεμβρίου 2019, 10:38

Πού γράφει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης; Ελα ντε!

Η ανακοίνωση της πολυπληθούς Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης η οποία θα διοργανώσει το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Από απλό αιφνιδιασμό για ορισμένα πρόσωπα όπως πχ ο Απόστολος Γκλέτσος και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, μέχρι έντονη δυσφορία.

Ενα από τα στοιχεία που χρησιμοποίησε κατά κόρον το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του, ήταν ο περίφημος σεβασμός στις «εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες». Μπορεί να «σκοτώνονταν» οι τάσεις, αλλά στο δια ταύτα ο συσχετισμός διαμορφώνονταν μετά από εσωκομματικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα το στοιχείο αυτό αποτέλεσε και τον «μαγνήτη» την περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για πλήθος στελεχών, όπως πχ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι επιτέλους βρέθηκε ένα κόμμα όπου τα στελέχη μπορούν να μιλούν ελεύθερα, υπάρχει ζωντανός διάλογος και λειτουργούν τα κομματικά όργανα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, δηλαδή του οργάνου που θα οδηγήσει το κόμμα στο 3ο του Συνέδριο έδειξε πολλά. Και παλαιότερα υπήρχαν προσωποπαγή αρχηγοκεντρικά κόμματα, μόνο που ο εκάστοτε αρχηγός τηρούσε τουλάχιστον τα προσχήματα. Για να το κάνουμε λιανά, και ο Ανδρέας Παπανδρέου απέλυε ανυποψίαστο υπουργό εν πτήσει , αλλά ήταν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό τον αείμνηστο Δημήτρη Παγορόπουλο το οποίο αναλάμβανε τους χειρισμούς στα εντός του κόμματος. Βέβαια για την Κουμουνδούρου το μοντέλο-ΠΑΣΟΚ ήταν κατάπτυστο και δεν ήταν δημοκρατικές οι διαδικασίες του. Εδώ ταιριάζει το μεγάλη μπουκιά φάει, μεγάλο λόγο μην λες.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, το Συνέδριο οργανώνεται από Επιτροπή την οποία εκλέγει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Εγινε κάποια συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και δεν την πήραμε χαμπάρι;

Η ωμή ανακοίνωση των 695 προσώπων προκάλεσε σοκ και δέος στο κομματικό ακροατήριο. Όχι πως ήταν ανυποψίαστοι , αλλά ίσως κάποιοι ρομαντικοί ήλπιζαν πως ο πρόεδρος δεν θα έφτανε μέχρι εκεί.

Δηλαδή δεν θα έφτανε μέχρι το σημείο να διορίσει την Επιτροπή.

Και δεν φτάνει που ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλει το αρχηγοκεντρικό-προσωποπαγές μοντέλο διακυβέρνησης στο κόμμα του γράφοντας (πού άραγε;) το Καταστατικό, τους προκαλεί κιόλας υπογραμμίζοντας τη γνωστή πια ρήση: θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.

Τελικά ο Αλέξης γράφει τα συνέδρια εκεί που τα έγραφε και ο Ανδρέας.

Επόμενη φάση , η εκλογή του δια βοής. Στο «συνέδριο» φυσικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News