226
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαΐντ | Twitter/ Nikos Dendias

Δένδιας: Ικανοποιημένος από τις θέσεις της Τυνησίας για τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 21:06
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαΐντ
|Twitter/ Nikos Dendias

Δένδιας: Ικανοποιημένος από τις θέσεις της Τυνησίας για τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 21:06

«Εκτίμησα ιδιαίτερα τη θέση αρχής της Τυνησίας, ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λιβυκό λαό» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαΐντ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση.

Παράλληλα, εξήγησε στον τυνήσιο πρόεδρο και πάλι τη θέση αρχής της Ελλάδας, δηλαδή ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Επίσης, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τυνησίας, ανέφερε πως συζήτησε τις προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών και το πώς μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να βρουν περαιτέρω σημεία σύγκλισης.

«Για το πώς η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βοηθήσει την Τυνησία να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση της πανδημίας COVID-19, την οποία η Τυνησία αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και για τη δημιουργία ανάπτυξης στην οικονομία της Τυνησίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της Τυνησίας.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας μετέφερε στον τυνήσιο πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα.