242
Κιμ και Τραμπ κατά την περσινή τους συνάντηση στη Σινγκαπούρη | Reuters

Δεύτερη σύνοδος κορυφής Τραμπ – Κιμ στα τέλη Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 22:48
Κιμ και Τραμπ κατά την περσινή τους συνάντηση στη Σινγκαπούρη
|Reuters

Δεύτερη σύνοδος κορυφής Τραμπ – Κιμ στα τέλη Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 22:48

Τραμπ και Κιμ μέρος δεύτερο λοιπόν.

Η δεύτερη σύνοδος κορυφής μεταξύ του αμερικανού και του βορειοκορεάτη ηγέτη θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε τοποθεσία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, στενό συνεργάτη του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο πρόεδρος ανυπομονεί να συναντήσει τον πρόεδρο Κιμ σε μια τοποθεσία που θα ανακοινωθεί αργότερα», είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών στο Οβάλ Γραφείο, του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Επισήμανε ωστόσο ότι παρά την πρόοδο που σημειώνεται, οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη.

Σε αυτήν την ιστορική σύνοδο, την πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και μέλους της δυναστείας των Κιμ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τάχθηκε υπέρ της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ή κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Η Ουάσινγκτον ζητά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, πριν άρει τις κυρώσεις ενώ η Πιονγιάνγκ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απαιτούν τον μονομερή αφοπλισμό της, χωρίς να κάνουν κάποια παραχώρηση.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Κιμ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τραμπ οποιαδήποτε στιγμή, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε να αλλάξει στάση αν η Ουάσιγκτον διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.