354
(φωτ. αρχείου) | Menelaos Myrillas / SOOC

CNBC: Νέος κίνδυνος για την Ελλάδα από τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2019, 12:02
(φωτ. αρχείου)
|Menelaos Myrillas / SOOC

CNBC: Νέος κίνδυνος για την Ελλάδα από τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2019, 12:02

Τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην λάβει νέα δόση χρηματοδότησης τους επόμενους μήνες, επειδή οι μεταρρυθμίσεις ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, κάνοντας αναφορά στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που θα επιστραφούν υπό όρους στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε επίσημο πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο τον Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα κάποια ελάφρυνση χρέους.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι η Ελλάδα να λάβει τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από την αγορά ελληνικών ομολόγων (SMP-ANFA), τα οποία θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να επενδύσει στην οικονομία της. Οι δανειστές μπορεί να μην εγκρίνουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν η Ελλάδα ξεστρατίσει από το προτεινόμενο «μονοπάτι», προσθέτει το CNBC.

«Είναι πίσω στο πρόγραμμα σχετικά με αυτά που πρέπει να κάνουν», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC. «Τον Μάρτιο θα γίνει συζήτηση στο Eurogroup για το αν θα πάρουν την πρώτη δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Η απόφαση συνδέεται με τη δεύτερη έκθεση. Οπότε αν είναι τόσο πίσω στα μάτια του Eurogroup, αυτό [ενν. η απόφαση για την επιστροφή] δεν θα γίνει τον Μάρτιο», συμπλήρωσε.

Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση (τον Νοέμβριο) σημείωνε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε 16 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπήρχε η δέσμευση να γίνουν έως τα τέλη του 2018. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ληξιπρόθεσμα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα ζητήματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να δημοσιεύσουν τη δεύτερη έκθεσή τους.

Αυτή θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πρέπει να αποφασίσουν στο Eurogroup του Μαρτίου αν θα εγκρίνουν τη δόση των 750 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στο CNBC ότι τα τεχνικά κλιμάκια ήταν στην Αθήνα στις 21-25 Ιανουαρίου και κατά κύριο λόγο αξιολόγησαν τη δημοσιονομική κατάσταση μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019.

«Η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών SMP-ANFA είναι ζήτημα του Eurogroup και εξαρτάται από τις θετικές εκθέσεις υπό το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο CNBC ότι είναι πιθανό να εγκρίνει η Ελλάδα όλες τις μεταρρυθμίσεις πριν από τον Μάρτιο, αλλά «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...