338
Κλειστή η γέφυρα του Μπρούκλιν για να περάσει η αυτοκινητοπομπή με τον Ελ Τσάπο | EPA/JUSTIN LANE

Μποτιλιάρισμα στη Νέα Υόρκη για χάρη του βαρόνου «Ελ Τσάπο»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 12:52
Κλειστή η γέφυρα του Μπρούκλιν για να περάσει η αυτοκινητοπομπή με τον Ελ Τσάπο
|EPA/JUSTIN LANE

Μποτιλιάρισμα στη Νέα Υόρκη για χάρη του βαρόνου «Ελ Τσάπο»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 12:52

Οι δρόμοι σε μια μεγαλούπολη κλείνουν για έργα, από διαδηλώσεις ή για την μετακίνηση κάποιου ηγέτη. Στη Νέα Υόρκη και για την μετακίνηση του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο».

Είναι ο πρώην επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, ο οποίος εντοπίστηκε το 2016 στο Μεξικό να κρύβεται σε ένα χωριουδάκι.

Λόγω των δεκάδων εκκρεμών υποθέσεων σε βάρος του, η Ουάσινγκτον πέτυχε την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου αναμένεται να δικαστεί στα τέλη του έτους.

Το δικαστήριο όπου θα γίνει η δίκη είναι στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, αλλά ο ίδιος κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μανχάταν. Η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά το ιστορικό του «Ελ Τσάπο» στις ευφάνταστες αποδράσεις επιβάλλει πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο κρατούμενος μεταφέρεται όποτε χρειάζεται με ισχυρή συνοδεία θωρακισμένων αυτοκινήτων αφού πρώτο κλείσουν όλοι οι δρόμοι από το ένα σημείο στο άλλο. Μεταξύ τους κλείνει και η γέφυρα Μπρούκλιν.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη τον Νοέμβριο όταν θα αρχίσει η δίκη του «Ελ Τσάπο» («ο Κοντός») κατά την οποία θα χρειαστεί δύο μετακινήσεις την ημέρα. Θα κλείνουν για εβδομάδες κεντρικοί δρόμοι της Νέας Υόρκης και μάλιστα σε ώρες αιχμής το πρωί και το απόγευμα;

Δεν είναι μόνο οι πολίτες που διαμαρτύρονται, αλλά ακόμη και οι δικηγόροι του διαβόητου «Ελ Τσάπο» που ζητούν να πάρει τέλος αυτό το θέαμα των μετακινήσεων και να μεταφερθεί η δίκη κάπου αλλού, ακόμη και πέρα από τη Νέα Υόρκη.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει και ο δικαστής που  να μην μετακινήσει τη δίκη αλλού, υπόσχεται όμως να βρει τρόπους για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Αν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια – με ελικόπτερο ή δια θαλάσσης – αυτά δεν τα αποκαλύπτουν οι αρμόδιες Αρχές, γράφουν οι New York Times.

Ο λόγος για όλα αυτά είναι το ιστορικό του «Ελ Τσάπο» στις αποδράσεις.

Στην πιο εντυπωσιακή από αυτές από μεξικανική φυλακή, έβαλε ανθρώπους του να σκάψουν σήραγγα πάνω από ένα χιλιόμετρο σε μήκος. Σε άλλη περίπτωση, φυγαδεύτηκε μέσα σε καρότσι με άπλυτα.

Ο «Ελ Τσάπο» ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών στην επαρχία Σιναλά στο Μεξικό. Κατηγορείται, μεταξύ πολλών άλλων, ότι διέταξε τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...