310
Εκτός από τους νταήδες ψαράδες των τουρκικών αλιευτικών, οι έλληνες αλιείς έχουν να κάνουν και με την προκλητική συμπεριφορά των λιμενικών της γείτονος | Τουρκική Ακτοφυλακή

Νέες καταγγελίες ελλήνων ψαράδων: Οι Τούρκοι μάς ζητούν χαρτιά σε διεθνή ύδατα

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 12:14
Εκτός από τους νταήδες ψαράδες των τουρκικών αλιευτικών, οι έλληνες αλιείς έχουν να κάνουν και με την προκλητική συμπεριφορά των λιμενικών της γείτονος
|Τουρκική Ακτοφυλακή

Νέες καταγγελίες ελλήνων ψαράδων: Οι Τούρκοι μάς ζητούν χαρτιά σε διεθνή ύδατα

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 12:14

Συνέχεια στις καταγγελίες για την προκλητική συμπεριφορά τούρκων ψαράδων και τα επεισόδια, με πραγματικά πυρά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι στο Αιγαίο, δίνουν έλληνες αλιείς, ζητώντας πλέον την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας εξ αυτών στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ έπλεε με το σκάφος του σε διεθνή ύδατα τον σταμάτησε η τουρκική ακτοφυλακή για έλεγχο ζητώντας επιτακτικά τα χαρτιά του.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου επανέλαβε εξάλλου τις καταγγελίες ότι τούρκοι αλιείς βγάζουν όπλα και απειλούν ενώ ψαρεύουν σε ελληνικά ύδατα.

«Τα μεγάλα σκάφη μας παίρνουν και τα δίκτυα, τα καταστρέφουν. Τι να κάνουμε; Ζητάμε να τηρηθεί το ναυτικό δίκαιο… Δεν υπάρχει για τους Τούρκους; Δεν βλέπουν τι γίνεται οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες, δεν το βλέπει κανένας;» διερωτήθηκε και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι νέες κατηγορίες για τις προκλητικές και αυθαίρετες ενέργειες της τουρκικής ακτοφυλακής έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά από αυτές για τους πυροβολισμούς κατά ριπάς που δέχθηκε έλληνας ψαράς ανοιχτά της Σαμοθράκης και το αντίστοιχο περιστατικό  δύο ημέρες μετά κοντά στη Λέρο.

Eνδεικτική της συχνότητας των επεισοδίων παρενόχλησης των ελληνικών αλιευτικών είναι η καταγγελία από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος που ανέδειξε περαιτέρω το θέμα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται τον τελευταίο καιρό να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα και στα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά.

Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς.

Προ ημερών το kathimerini.gr παρουσίασε και βίντεο – ντοκουμέντο από τη «ναυμαχία» των αλιευτικών στη Λέρο:

Οι έλληνες αλιείς ζητούν την προστασία του Λιμενικού που όμως στις σχετικές ανακοίνωσεις του για τις καταγγελίες, περιορίστηκε να πει ότι θα τις διερευνήσει ενδελεχώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...