938
| INTIME NEWS

Μποτιλιάρισμα: Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν πέντε χρόνια ζωής

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2025, 15:50
|INTIME NEWS

Μποτιλιάρισμα: Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν πέντε χρόνια ζωής

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2025, 15:50

Χωρίς άμεσες λύσεις, οι δρόμοι της Αθήνας σε πέντε χρόνια θα παραλύσουν, με το μποτιλιάρισμα να «πιάνει» ταβάνι.

Αυτό προβλέπει, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ο συγκοινωνιολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Γιαννής, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποσυμφορηθεί το αστικό οδικό δίκτυο.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής στο ΕΜΠ, προβλέπει ότι με τα σημερινά δεδομένα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που επικαλείται ο κ.Γιαννής, από το 2021 ως το 2024 η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αθήνα μειώθηκε κατά 20%.

«Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σύντομα θα έχουμε πλήρη παράλυση. Αναμένεται ότι έως το 2030 οι χρόνοι διαδρομής στους περισσότερους βασικούς άξονες σχεδόν θα διπλασιαστούν σε σχέση με το 2021», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Τα ΙΧ είναι το πρόβλημα και η ενίσχυση των συγκοινωνιών είναι η λύση».

«Η Αθήνα χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια επανακαθορισμού του δημόσιου χώρου, που σήμερα λειτουργεί ως τεράστια αποθήκη ΙΧ αυτοκινήτων, μέσα από τολμηρές και δαπανηρές επεμβάσεις κλίμακας σε όλο το οδικό δίκτυο και σε βάθος 5-10 ετών, ώστε να ξεκινήσει η αναστροφή της σημερινής συνεχώς υποβαθμιζόμενης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης».

Ο πολύπαθος Κηφισός

Ο κ.Γιαννής θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοστεί μια σειρά σοβαρών επεμβάσεων στον Κηφισό, που θα οδηγήσουν σε καταρχήν καλύτερη λειτουργία του σημαντικού αυτού άξονα.

«Καταρχήν απαιτείται μια σοβαρή διαχείριση της λειτουργίας του άξονα, εφάμιλλη εκείνης της Αττικής Οδού, με επαρκή αριθμό συνεργείων επέμβασης (Τροχαία, γερανοί, κλπ.) ώστε τα συμβάντα να αντιμετωπίζονται με μικρές επιπτώσεις στην κυκλοφορία. Ομοίως πρέπει να γίνει και η απαραίτητη συντήρηση αυτού εγκαταλελειμμένου οδικού άξονα. Χρειάζονται επίσης σοβαρές επεμβάσεις στη διατομή της οδού ώστε ο αριθμός των λωρίδων να μην μεταβάλλεται συχνά και να βελτιωθεί η ροή των οχημάτων. Τέλος, χρειάζονται ορισμένα συμπληρωματικά έργα υποδομής, όπως η επέκταση της λεωφόρου Κύμης, ειδικές ρυθμίσεις στον κόμβο Μεταμόρφωσης, και άλλα έργα που θα προκύψουν μετά από σοβαρές μελέτες. Ενδεχομένως πρέπει να εξεταστεί σύστημα συνολικής παραχώρησης της αναβάθμισης, λειτουργίας και συντήρησης του Κηφισού».

Ακόμη όμως και αν γίνουν όλα αυτά, πάλι θα φέρουν προσωρινή αποσυμφόρηση, αφού όπως εξηγεί ο κ.Γιαννής, «μετά από ένα – δύο χρόνια ο ελεύθερος χώρος θα καταληφθεί ξανά από νέα οχήματα… Το κυκλοφοριακό δεν έχει λύση ούτε στην Αθήνα (που κάθε χρόνο έχουμε 50.000-60.000 νέα οχήματα) ούτε σε καμία σύγχρονη μεγαλούπολη στον κόσμο, διότι δεν χωράμε όλοι μαζί να κυκλοφορούμε με τα ΙΧ οχήματά μας, ιδίως τις ώρες αιχμής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πόλεις με τις οποίες συγκρινόμαστε στην Ευρώπη πλέον αυτό που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν δεν είναι η κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Η λύση λοιπόν είναι να δώσουμε αξιόπιστες εναλλακτικές διαδρομές, δηλαδή να μπορούν όσο γίνεται περισσότεροι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις και το ποδήλατο και το περπάτημα για τις κοντινότερες αποστάσεις».

Ο τριπλός κόμβος Σχιστού

Ο συγκοινωνιολόγος αναφέρει ότι ο τριπλός οδικός κόμβος του Σχιστού αποτελεί την πολύ σημαντική ολοκλήρωση της δυτικής περιφερειακής Αιγάλεω και αναμένεται να ανακουφίσει κάπως τον Κηφισό, τουλάχιστον για λίγα χρόνια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ.Γιαννή, είναι απαραίτητα αρκετά νέα έργα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας ώστε να ανακουφιστούν οι κεντρικές περιοχές. Η επέκταση της λεωφόρου Κύμης, η σήραγγα της νότιας περιφερειακής Υμηττού έως την Ποσειδώνος, η σύνδεση Οινόφυτα-Ελευσίνα, αλλά και οι αυτοκινητόδρομοι στα Μεσόγεια αποτελούν απαραίτητα οδικά έργα ώστε να διοχετεύεται αποτελεσματικά η κυκλοφορία.

Ξεπεράστηκε ο Δακτύλιος;

Ο συγκοινωνιολόγος αναφέρει στο ΑΠΕ ότι στην πράξη ο Δακτύλιος δεν λειτουργεί διότι δεν αστυνομεύεται. Οι μετρήσεις του ΕΜΠ δείχνουν ότι το 30-35% των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στην Αθήνα παραβιάζουν τον Δακτύλιο. «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν κάποια άδεια αυτά τα οχήματα ή εάν κυκλοφορούν παράνομα. Αν ο Δακτύλιος λειτουργήσει σωστά, με αποτελεσματική επιτήρηση από κάμερες, μπορεί να συνεισφέρει σε καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας», επισημαίνει ο κ.Γιαννής.

Και προτείνει εναλλακτικούς «δακτυλίους», με επιπλέον περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά κριτήρια, όπως μόνο για οχήματα με μειωμένες εκπομπές ρύπων ή εναλλακτικά ωράρια για διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων (π.χ. φορτηγά, τουριστικά), όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Διόδια στην πόλη;

Ο κ.Γιαννής αναφέρει ακόμη ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την τιμολόγηση της συμφόρησης και στην Αθήνα, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, το Οσλο, το Μιλάνο, εφαρμόζουν τιμολόγηση της συμφόρησης με πολύ θετικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των μετακινουμένων. Δηλαδή, εκείνος που δημιουργεί τη συμφόρηση και ρυπαίνει και το περιβάλλον (δηλαδή τα ΙΧ) πληρώνει, και τα έσοδα πηγαίνουν σε επενδύσεις για την καλή εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στις υποδομές για τα ποδήλατα. Δηλαδή, τα έσοδα από τα αστικά διόδια χρησιμοποιούνται για να αγοραστούν λεωφορεία, να κατασκευαστεί μετρό. Δηλαδή, είναι ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί δίκαια: αυτοί που δημιουργούν τη συμφόρηση χρηματοδοτούν τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να έχουμε καλύτερες συνθήκες στις μετακινήσεις μας».

Πιο γρήγορα ΜΜΜ

Σύμφωνα με τον ειδικό, το «μυστικό» για να αυξηθεί η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι των ΙΧ βρίσκεται στον χρόνο.

«Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του μέσου είναι ο χρόνος διαδρομής, οπότε χρειάζεται να δοθεί ουσιαστική προτεραιότητα στα MMM. Οταν κάνεις περισσότερο χρόνο, ή ακόμα και τον ίδιο χρόνο σε σχέση με το ΙΧ, προτιμάς το ΙΧ, γιατί τουλάχιστον είσαι πιο άνετα. Αν όμως πας πιο γρήγορα, τότε η άνεση έρχεται δεύτερη, γιατί το πολυτιμότερο πράγμα στις μετακινήσεις, είναι ο χρόνος».

Στις περιοχές που εξυπηρετούνται από το μετρό, οι μετακινούμενοι το χρησιμοποιούν διότι η ταχύτητα και η αξιοπιστία του δεν εμποδίζονται από κανένα άλλο μέσο. «Στις περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το μετρό πρέπει να δοθεί έμφαση στην καλή λειτουργία και προτεραιότητα στη γρήγορη και αξιόπιστη κυκλοφορία των λεωφορείων έναντι της κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων».

Το μετρό

Ο κ.Γιαννής τονίζει ότι όπως έχει μελετηθεί, για την πλήρη κάλυψη απαιτείται η ανάπτυξη ενός πλήρους δικτύου μετρό οκτώ γραμμών και 200 σταθμών, το οποίο πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στις επενδύσεις συγκοινωνιακών υποδομών στην Αθήνα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...