544
Η κυριακάτικη ομιλία του Μελανσόν έγινε στην παραλία της Μασσαλίας | REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Μπορεί ο Μελανσόν να ανατρέψει τα δεδομένα;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 14:55
Η κυριακάτικη ομιλία του Μελανσόν έγινε στην παραλία της Μασσαλίας
|REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Μπορεί ο Μελανσόν να ανατρέψει τα δεδομένα;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 14:55

Σε μια εκστρατεία όπου όλα παίζονται ημέρα με την ημέρα, κυρίως έξω από το στενό πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, η ταχεία άνοδος ενός υποψηφίου ίσως από μόνη της δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Αν πρόκειται όμως για τον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος βλέπει τώρα την τρίτη θέση σαν εφικτό στόχο, μιλάμε τότε για ανατροπή που ίσως και να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα, ακόμα και για τον δεύτερο γύρο.

Δημοσκόπηση της Kantar Sofres, για την εφημερίδα Le Figaro και τα δίκτυα LCI και RTL, φέρει τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν να συγκεντρώνουν από 24% στον πρώτο γύρο. Ωστόσο φέρνει για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση τον Μελανσόν στην τρίτη θέση με 18%, ποσοστό εντυπωσιακά αυξημένο κατά έξι μονάδες από τα μέσα του Μαρτίου.

Ο Φρανσουά Φιγιόν είναι στο 17% και χαμηλότερα βρίσκεται ο Μπενουά Αμόν, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο είναι σε πορεία εκλογικής συντριβής.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς χρωστά στην θεαματική ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών στην καλή εμφάνιση και στις ακόμα καλύτερες εντυπώσεις που απέσπασε κατά τη διάρκεια των δύο ντιμπέιτ που έχουν γίνει ως σήμερα. Είτε ως ένας μεταξύ των πέντε «μεγάλων», είτε ως ένας από την ενδεκάδα όλων των υποψηφίων, ο Μελανσόν θεωρήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό ως ο πιο πειστικός από όλους.

Αν κρίνει κανένας από την δημοσκοπική έκρηξη των τελευταίων ημερών, οι θετικές εντυπώσεις μετατρέπονται και σε ψήφους, ή τουλάχιστον πρόθεση για ψήφους.

2017-04-05T174245Z_1301930649_RC14A8080A30_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Αφίσες των υποψηφίων στο Παρίσι (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Τα αποτελέσματα αναγκάζουν τους δημοσκόπους να αναθεωρήσουν τα μοντέλα τους ενόψει μιας περίπλοκης μάχης, την οποία καθιστά ακόμα δυσκολότερη στην πρόβλεψη ο μεγάλος αριθμός όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν και όσων είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

Ανήσυχοι δεν είναι μόνον οι άλλοι υποψήφιοι, που βλέπουν την ξαφνική άνοδο ενός αουτσάιντερ να περιπλέκει τους σχεδιασμούς. Οι αγορές έχουν αρχίσει να βλέπουν και αυτές το ενδεχόμενο ανόδου του Μελανσόν με σκεπτικισμό.

Το Bloomberg σημειώνει τη Δευτέρα ότι το σπρεντ ανάμεσα στα γαλλικά και τα γερμανικά ομόλογα διαμορφώθηκε στις 70 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο. Παράλληλα πτώση κατέγραψε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Παρισιού ενώ και οι όγκοι των συναλλαγών έμειναν χαμηλά.

Μάχη εντυπώσεων

Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν πραγματοποίησαν χθες Κυριακή μεγάλες συγκεντρώσεις για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη πριν από την αναμέτρηση του πρώτου γύρου, στις 23 Απριλίου.

Μιλώντας στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην οποία η Λεπέν έχει σημαντική επιρροή, ο Μελανσόν υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι έχουν και άλλη επιλογή πέρα από την Ακροδεξιά «που καταδικάζει τον μεγάλο πολύχρωμο λαό μας στο να μισήσει τον εαυτό του» και πέρα από τους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς «που μετατρέπει τον πόνο, την ένδεια και την εγκατάλειψη σε χρυσό και χρήμα».

2017-04-09T182827Z_1134212361_RC14714430A0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-FILLON
Υποστηρικτές του Φιγιόν σε συγκέντρωση στο Παρίσι (REUTERS/Philippe Wojazer)

Στο Παρίσι πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ζήτησε από τους ψηφοφόρους «όχι να με αγαπήσετε, αλλά να με στηρίξετε, γιατί είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας».

Αν και οι δικαστικές περιπέτειες του ίδιου και της συζύγου του, τού στέρησαν την δυναμική που είχε αναπτύξει τους πρώτους μήνες της εκστρατείας, ο Φιγιόν κρατά δυνάμεις. Οπως όμως παραδέχεται ανωνύμως στον Guardian πρώην υπουργός, αν ο Φιγιόν δεν καταφέρει αυτήν την εβδομάδα να κερδίσει μερικές μονάδες, «όλα θα έχουν τελειώσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...