386
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι | Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Συμφωνία κορυφής στην Cop26: ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 23:32
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι
|Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Συμφωνία κορυφής στην Cop26: ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 23:32

Η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα», ανακοίνωσε την Τετάρτη στη Γλασκώβη, όπου διεξάγεται η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα Cop26, ο κινέζος απεσταλμένος Σίε Ζενχουά. «Oι δύο πλευρές –προσέθεσε– αναγνωρίζουν το χάσμα μεταξύ των τρεχουσών προσπαθειών και των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, επομένως θα ενισχύσουμε από κοινού τις δράσεις».

Η συμφωνία «δείχνει ότι η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος για την Κίνα και τις ΗΠΑ», είπε ο Σίε, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών φάνηκαν πρόσφατα να μετακυλίονται στον διπλωματικό φάκελο για το κλίμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται στη Γλασκώβη, χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία βλέπει «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και οι ΗΠΑ η δεύτερη μεγαλύτερη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος βρέθηκε στη Γλασκώβη στην έναρξη της Διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε την απουσία του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στην Cop26 «μεγάλο λάθος», κατηγορώντας τον ότι «περιφρόνησε την κλιματική κρίση».

«Ως οι δύο κύριες παγκόσμιες δυνάμεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να συνεργαστούν και με άλλα μέρη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κινέζος απεσταλμένος.

Ο κινέζος απεσταλμένος για το κλίμα Σίε Ζενχουά | Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Η COP26 θεωρείται κρίσιμη, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε μια «καταστροφική» τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2,7°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, πολύ πέρα από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, που στοχεύει σε περιορισμένη υπερθέρμανση «πολύ κάτω από» 2°C, και αν είναι δυνατόν, στους 1,5°C.

Μιλώντας λίγο μετά τον ομόλογό του, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι χαιρέτισε αυτόν τον «οδικό χάρτη» που αποσκοπεί να ορίσει «πώς θα περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα συνεργαστούμε για να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες για το κλίμα».

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην Cop26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».

Δεσμεύονται να «λάβουν πιο εντατικά μέτρα για την αύξηση των φιλοδοξιών κατά τη δεκαετία του 2020», επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στους στόχους θερμοκρασιών που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News