509
Φιλικό ενσταντανέ από το Οβάλ Γραφείο: οι δύο πρόεδροι δίπλα στο αναμμένο τζάκι του Δεκεμβρίου, με τη συζήτηση ανοιχτή για όλα τα φλέγοντα θέματα του κόσμου | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν-Μακρόν: Καλωσορίσματα και αβρότητες στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 18:27
Φιλικό ενσταντανέ από το Οβάλ Γραφείο: οι δύο πρόεδροι δίπλα στο αναμμένο τζάκι του Δεκεμβρίου, με τη συζήτηση ανοιχτή για όλα τα φλέγοντα θέματα του κόσμου
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν-Μακρόν: Καλωσορίσματα και αβρότητες στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 18:27

Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος με τις πρέπουσες τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε στα γαλλικά και χαιρέτισε τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, «την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη».

Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν σε ένα μπαλκόνι του Λευκού Οίκου (REUTERS/Jonathan Ernst)

Ο «αταλάντευτος συνεργάτης» Μακρόν πήγε στον στον Λευκό Οίκο σε εορταστικό κλίμα, για να γιορτάσει μαζί με τον Μπάιντεν τα 200 και πλέον έτη των αμερικανογαλλικών σχέσεων, ωστόσο στο παρασκήνιο υποβόσκει η σύγκρουση των οικονομικών συμφερόντων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στριγμιότυπο από την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των ΗΠΑ και της Γαλλίας (REUTERS/Kevin Lamarque)

Πάντως τα καλωσορίσματα ήταν όντως εντυπωσιακά, με θερμές χειραψίες και ασπασμούς, ακόμη και μεμ παρελάσεις στο προαύλιο του Λευκού Οίκου.

Στο προαύλιο του Λευκού Οίκου οι δύο πρόεδροι παρακολούθησαν και μίνι παρέλαση στρατιωτών με στολές εποχής του Πολέμου της Ανεξαρτησίας (REUTERS/Kevin Lamarque)

«Οι ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να έχουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία, ώστε να εργαστούν από κοινού του» είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε.

Ο Μακρόν δείχνει στους φακούς ότι χαίρεται τις στιγμές και συγχρόνως πως αισιοδοξεί για θετικά αποτελέσματα από τις συνομιλίες του με τον Μπάιντεν (REUTERS/Kevin Lamarque/Pool)

Ο Μακρόν από πλευράς του εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις «πολλαπλές κρίσεις». Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι επειδή η φιλία τους είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Θερμή χειραψία και πλατιά χαμόγελα προτού αρχίσουν οι συνομιλίες (REUTERS/Kevin Lamarque)
Και άλλο στιγμιότυπο από την ανάκρουση των εθνικών ύμων (REUTERS/Jonathan Ernst)

Η στιγμή του «καλωσόρισες» σε τρία καρέ, μάλλον αποκαλυπτικά του ταμπεραμέντου των δύο ανδρών (REUTERS/Jonathan Ernst)
Λαμπρή η τελετή

Η τελετή υποδοχής του γαλλικού προεδρικού ζεύγους στον Λευκό Οίκο ήταν λαμπρή, ωστόσο φωτίστηκε περισσότερο και από τη… λιακάδα (με δόντια) που επικράτησε στην Ουάσινγκτον: έπεσαν 21 πανηγυρικοί κανονιοβολισμοί, παρήλασε λόχος με ιστορικές στολές, παιάνισε η μπάντα.

Υστερα, καθώς κατευθύνονταν προς το Οβάλ Γραφείο, για τη συνομιλία τους πριν από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, ο γάλλος πρόεδρος συνελήφθη από τον φακό να βάζει το χέρι του στον ώμο του Μπάιντεν.

Χέρι φιλικό στον ώμο του οικοδεσπότη… (Harnik/Pool via REUTERS)

Οι αναλυτές απέδωσαν τη λαμπρότητα της τελετής υποδοχής του γάλλου προέδρου στην επιθυμία του Τζο Μπάιντεν να λησμονηθεί η ατυχής ιστορία με τα τα γαλλικά υποβρύχια που από εμπορικής απόψεως ταλαιπωρήθηκαν αρκετά στα απόνερα του συμφώνου AUKUS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News