388
Η πινακίδα στον εμπορικό δρόμο του Χέλσινγκμποργκ προτρέπει τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Από τους εικονιζόμενους πάντως, ουδείς φοράει μάσκα... | Johan Nilsson/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Εξετάζουν τη μεταφορά ασθενών σε γειτονικές χώρες!

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2020, 17:34
Η πινακίδα στον εμπορικό δρόμο του Χέλσινγκμποργκ προτρέπει τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Από τους εικονιζόμενους πάντως, ουδείς φοράει μάσκα...
|Johan Nilsson/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Εξετάζουν τη μεταφορά ασθενών σε γειτονικές χώρες!

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2020, 17:34

Καταστάσεις που θυμίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον αγώνα τους κατά της πανδημίας του κορονοϊού, αρχίζει να βιώνει η Σουηδία, η οποία προσφάτως αναγκάστηκε να πάρει μέτρα τα οποία απέφευγε συστηματικά από την άνοιξη.

Την εβδομάδα που πέρασε οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες ΜΕΘ για την Covid-19 ήταν κατειλημμένες κατά 99% στην περιοχή της Στοκχόλμης και σε πολύ υψηλά επίπεδα έξω από την πρωτεύουσα. Τον Απρίλιο το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ήταν χαμηλότερα, γύρω 70%, ενώ το καλοκαίρι η χώρα εμφανιζόταν ικανοποιημένη γιατί έδειχνε να πετυχαίνει τον στόχο της να κρατήσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα την πίεση στο σύστημα υγείας.

Η ασφυξία στις ΜΕΘ αναγκάζει πλέον τη σουηδική κυβέρνηση να εξετάζει την «εξαγωγή ασθενών» σε γειτονικές χώρες (Νορβηγία και Φινλανδία που ήδη προσφέρθηκαν να βοηθήσουν), όπου τα τοπικά συστήματα υγείας έχουν διαθέσιμες κλίνεε.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, όπως σημειώνουν οι FT, η Σουηδία έχει 1.400 μέσα στον Νοέμβριο έναντι 100 στη Νορβηγία και 80 στην Φινλανδία, δύο χώρες με συγκρίσιμο πληθυσμό (αν και το πρωτόκολλο που εφαρμόζει η Σουηδία για τις καταγραφές κρουμάτων και θυμάτων, κάνει δύσκολη την σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Πώς έφτασε ως εδώ η σκανδιναβική χώρα; Η απάντηση είναι (και εδώ) στον εφησυχασμό. Το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, καταργήθηκαν κάποια προσωρινά νοσοκομεία που είχαν στηθεί την άνοιξη για την αντιμετώπιση της Covid. Ετσι, παρά το ότι με υπερπροσπάθεια η χώρα είχε 1.100 κρεβάτια την άνοιξη, στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μόλις 673 κρεβάτια με αναπνευστήρα. Το κατάλληλο προσωπικό είναι και αυτό σε έλλειψη, παραδέχονται οι γιατροί, ενώ υπάρχει και κύμα παραιτήσεων από την αρχή της πανδημίας.

Ο στρατός στη μάχη

Στην Στοκχόλμη, τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα με μόλις 1% διαθέσιμες κλίνες. Η περιφέρεια ζήτησε και επίσημα βοήθεια για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ ο στρατός είναι έτοιμος να εμπλακεί με παροχή προσωπικού και υλικού.

Δύσκολη ήταν η εικόνα και σε άλλες περιφέρειες, όπου για πρώτη φορά τα κενά κρεβάτια ήταν τόσα λίγα.

Η τακτική που ακολουθούσαν οι Αρχές ως σήμερα ήταν να μετακινούν ασθενείς από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές σε νοσοκομεία άλλων περιφερειών που (ακόμη) διαθέτουν χώρο. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι αριθμοί των μετακινήσεων «χτύπησαν κόκκινο».

Τώρα η κυβέρνηση σπεύδει να αυξήσει τις ΜΕΘ, ενώ έπεσε στο τραπέζι η πιθανότητα να μετακινήσει ασθενείς στις γειτονικές χώρες, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Ηδη από την Ουψάλα έχουν μετακινηθεί εγκαυματίες στο Μπέργκεν της Νορβηγίας και βρέφη στο Τούρκου της Φινλανδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...