503
Η εικόνα που κυκλοφόρησε με τον Αλ. Τσίπρα στη θαλαμηγό και το βιβλίο που διακρίνεται αριστερά του | Twitter/CreativeProtagon

Αναγνώσματα για κότερο

Η εικόνα που κυκλοφόρησε με τον Αλ. Τσίπρα στη θαλαμηγό και το βιβλίο που διακρίνεται αριστερά του
|Twitter/CreativeProtagon

Αναγνώσματα για κότερο

Ένας νεαρός Γάλλος αριστεριστής στη Γαλλία του 1970, ένας έρωτας με μια νεαρά μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Prima Linea, ο παρισινός Μάης του ’68, η Επανάσταση των Γαρυφάλλων, το πανεπιστήμιο Βενσέν, ως η καρδιά όλης της πνευματικής ανησυχίας, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, η εκτέλεση του Άλντο Μόρο, η πανκ και η ροκ σκηνή, η σεξουαλική επανάσταση και μια επικίνδυνη αποστολή ως τη Βαρσοβία. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, περνούν μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος «Ανεξέλεγκτα στοιχεία», του γάλλου συγγραφέα Στεφάν Οσμόν, ο οποίος ως νέος συμμετείχε και ο ίδιος ενεργά στα κινήματα της Ακρας Αριστεράς.

Μια τέλεια επιλογή αναγνώσματος για διακοπές με σκηνή σε κάποια παραλία της Ιου, θα έλεγες ίσως. Λάθος. Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ κοινότοπος για τη ζωή, που συνεχώς σε εκπλήσσει με τις αντιθέσεις της. Και όσο και αν το μυαλό σου τοποθετεί ένα μυθιστόρημα με τον έρωτα δύο νεαρών τρομοκρατών στα χέρια ενός χαλαρού τύπου που διακοπάρει με σλίπινγκ μπανγκ στην παραλία, καπνίζοντας μπάφους και πίνοντας μπύρες, η ζωή έρχεται και σου φωτογραφίζει το βιβλίο να καμαρώνει φαρδύ πλατύ πάνω σε τραπεζάκι κότερου αξίας 15 εκατομμυρίων, δίπλα σε τασάκι πούρου, με αναγνώστη του έναν πρωθυπουργό.

Φιλοσοφείστε το όμως λίγο, και θα δείτε ότι είναι το τέλειο ανάγνωσμα για υπερπολυτελές κότερο. Γιατί αυτή η αντίθεση κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο γοητευτική. Διαβάζεις γάλλο αριστεριστή συγγραφέα (επι)πλέοντας στη Μεσόγειο πάνω σε υλικό αγαθό-σήμα κατατεθέν της πλουτοκρατίας. Αισθάνεσαι και ο ίδιος πρωταγωνιστής μυθιστορήματος, αν μη τι άλλο, ένας μικρός θεός που έχει καταφέρει να κάνει σκαφάτες διακοπές διαβάζοντας αριστεριστές.

Και όπως κυκλοφορούν ένα σωρό άρθρα για το τι βιβλίο να επιλέξετε στην παραλία, εγώ εδώ θα σας προτείνω τι βιβλίο να επιλέξετε αν έχετε αυτή τη θαυμάσια τύχη, να φιλοξενηθείτε πάνω σε κότερο μερικών εκατομμυρίων ενός εφοπλιστή για να ξεκουραστείτε. Αν θέλετε να ξεκινήσετε απ’ τα βασικά, διαβάστε Καρλ Μαρξ. Ξαπλώστε το κορμί σας πάνω σε μια ξαπλώστρα του σκάφους, που πιθανόν κάνει όσο όλο σας το σπίτι, και ξεκινήστε το «Κεφάλαιο», πίνοντας κοκτέιλ με βάση τη σαμπάνια. Ίσως και μια βιογραφία του Τσε Γκεβάρα, θα ήταν επίσης μια εξαιρετική ιδέα για να διαβάσεις, απολαμβάνοντας το πούρο Havana σου στο κατάστρωμα μιας θαλαμηγού.

Κι επειδή τα κότερα έχουν και home cinema, μπορείς εκτός από βιβλία να απολαύσεις και ταινίες. «Τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο» του Νίκου Τζίμα ή «Τα σταφύλια της οργής» είναι μερικές επιλογές που μπορούν να γεμίσουν ευχάριστα τα βράδια σου, για να πέσεις ύστερα γεμάτος και να κοιμηθείς ευτυχής στη σουίτα πέντε αστέρων της πλωτής βίλλας.

Αν πάλι κάνεις διακοπές σε σκηνή στην Ιο, με μπύρες και μπάφους, διάβασε την βιογραφία του Τζεφ Μπέζος.

ΥΓ. Αυτή τη φωτογραφία, με τον Πρωθυπουργό στο σκάφος και το βιβλίο «Ανεξέλεγκτα στοιχεία» δίπλα του, να τη στείλουμε στον συγγραφέα. Είθισται να το κάνουν οι αναγνώστες με τα βιβλία που διαβάζουν, τα φωτογραφίζουν στο τόπο ανάγνωσης και τα στέλνουν στους συγγραφείς τους. Είναι ένα δείγμα τιμής. Νομίζω ότι ο Στεφάν Οσμόν θα τρελαθεί απ’ τη χαρά του. Θα κορνιζάρει τη φωτογραφία. Ίσως και να εμπνευστεί και να γράψει ένα ακόμα μυθιστόρημα, με αριστερούς πρωθυπουργούς που κάνουν διακοπές στη χλίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News