399
Ο Νίκος Ρωμανός κατά την προσαγωγή του στον ανακριτή | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 15:34
Ο Νίκος Ρωμανός κατά την προσαγωγή του στον ανακριτή
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 15:34

Η αποφυλάκιση του 26χρονου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος το 2013 είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση  εκρηκτικών, είναι πλέον θέμα ημερών. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών συνεδρίασε τη Δευτέρα και όπως και ο Αρειος Πάγος, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή.

Ο Ρωμανός βρίσκεται στη φυλακή από τον Φεβρουάριο του 2013, όταν είχε συλληφθεί μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Σημαντική για την εξέλιξη της αποφυλάκισης στάθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου να οδηγήσει πίσω στο Εφετείο την υπόθεση.

Υστερα από έξι χρόνια εγκλεισμού και με τη συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου, η ποινή του Νίκου Ρωμανού μειώθηκε από συνολικά 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη και έτσι μπορεί να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει ένα μέρος της.

Η ποινή του είχε επιβληθεί για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Στην ίδια απόφαση αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και για τον Αργυρή Ντάλιο, η ποινή του οποίου έπεσε στα 20 χρόνια και αναμένεται να αποφυλακιστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Μετά τη σύλληψη της ομάδας, οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα μετά την συμπλοκή με την αστυνομία είχαν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Οι πράξεις τους δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», καθώς ο Ρωμανός αθωώθηκε για την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση, ενώ καταδικάστηκε τελικά 11 χρόνια.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε καταδικαστεί επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των στόχων του ήταν και το σπίτι του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Στην αρχική του απόφαση το Εφετείο δεν του είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και έτσι ο ίδιος προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Στα βασικά του επιχειρήματα για την αναγνώριση ελαφρυντικού ήταν πως κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο σχολείο των φυλακών και να λάβει απολυτήριο λυκείου.

Στη συνέχεια κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και παρακολουθεί τα μαθήματα του με «βραχιολάκι». Μέχρι στιγμής έχει περάσει περίπου 20 μαθήματα και όπως τόνισε ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς, «τηρεί τους όρους της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του». Ο κ. Μαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση αφού, όπως είπε, το δικαστήριο «ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου, δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...