529
Νέοι μετανάστες γονατίζουν υπέρ του αντιρατσιστικού κινήματος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης | REUTERS

Απόφαση-κόλαφος κατά Τραμπ τού Ανώτατου Δικαστηρίου για τους «Ονειροπόλους»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 10:54
Νέοι μετανάστες γονατίζουν υπέρ του αντιρατσιστικού κινήματος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης
|REUTERS

Απόφαση-κόλαφος κατά Τραμπ τού Ανώτατου Δικαστηρίου για τους «Ονειροπόλους»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 10:54

Μόλις τρεις ημέρες μετά την ιστορική απόφαση υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην εργασία, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε μία απόφαση-κόλαφο για τον Ντόναλντ Τραμπ, επικυρώνοντας το καθεστώς προστασίας που είχε αναγνωρίσει ο Μπαράκ Ομπάμα σε 700.000 νέους μετανάστες, τους επονομαζόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), το οποίο επιθυμούσε διακαώς να καταργήσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «αυθαίρετη» και «παρορμητική» την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης να αναστείλει το πρόγραμμα DACA του Ομπάμα, το οποίο προστάτευε από την απέλαση τους μετανάστες κάτω των 30 ετών, που είχαν έρθει παράνομα στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, συντάχθηκε με τους τέσσερις προοδευτικούς συναδέλφους του σε αυτήν την απόφαση που ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, 5-4.

Ο Ομπάμα είχε άρει το 2012 την απειλή απέλασης εις βάρος των Dreamers, παρέχοντάς τους αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάτι αναγκαίο για να μπορέσουν να βρουν δουλειά, να οδηγούν ή να σπουδάσουν στις ΗΠΑ.

Το 2017, ο Τραμπ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό, θεωρώντας το «παράνομο».

Δικαστήρια, που συγκλήθηκαν εκτάκτως, ανέστειλαν την απόφασή του, όμως η κυβέρνηση άσκησε έφεση προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τελικά απεφάνθη κατά του για διαδικαστικούς λόγους.

«Εμείς δεν θα πούμε εάν το DACA ή η κατάργησή του ήταν τεκμηριωμένες πολιτικές. Η “σοφία” αυτών των αποφάσεων δεν εμπίπτει στη δική μας αρμοδιότητα», γράφει ο Τζον Ρόμπερτς στο σκεπτικό της απόφασης.

«Αναζητήσαμε μονάχα να μάθουμε εάν η κυβέρνηση ακολούθησε τις υποχρεώσεις της διαδικασίας και παρείχε μια λογική εξήγηση των πράξεών της», συνέχισε.

Και σε αυτό το θέμα «απέτυχε», κατέληξε.

Πλακάτ με τις φράσεις «Εδώ είναι το σπίτι μας» και «Είμαστε εδώ για να μείνουμε» κρατούν νέοι μετανάστες σε συγκέντρωση στο Σαν Ντιέγκο

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος DACA μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στις ΗΠΑ χωρίς τον καθημερινό φόβο της απέλασης», αναφέρει η αμερικανική Eνωση Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έδωσε στη διοίκηση τη δυνατότητα να δώσει πιο λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος και να προσπαθήσει ξανά. Oμως, θεωρείται απίθανο να γίνει αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση να μπορέσει να βάλει τέλος στο DACA πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Η Αμερική είναι η γη της ελπίδας και των ευκαιριών και χάρη σε αυτήν την απόφαση, θα παραμείνει φωτεινός φάρος για τόσο πολλούς», σημείωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, που έδωσε μάχη για τη διάσωση του προγράμματος DACA.

Τι απάντησε ο Τραμπ

Ο Τραμπ, εμφανώς δυσαρεστημένος από την απόφαση, έσπευσε να κατηγορήσει τους δικαστές μέσω –φυσικά– του Twitter.

«Αυτές οι φρικτές και πολιτικά κατευθυνόμενες αποφάσεις που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο φτύνουν κατάμουτρα τους ανθρώπους που είναι περήφανοι που αποκαλούνται Ρεπουμπλικανοί ή Συντηρητικοί…. Ψηφίστε Τραμπ 2020», έγραψε ο πρόεδρος.

«Εχετε την εντύπωση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν με συμπαθεί;», διερωτήθηκε ο ίδιος με άλλο tweet, λαμβάνοντας ποικίλες απαντήσεις από τους χρήστες…

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, από την πλευρά της, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου και παρότρυνε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να περάσουν νομοθεσία που δίνει περισσότερα δικαιώματα στους 700.000 «Ονειροπόλους», την οποία έχουν ήδη υπερψηφίσει οι βουλευτές.

Η Νάνσι Πελόζι στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...