365
O Λιάνγκ Ουανιάν, συνυπεύθυνος της κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων Κίνας-ΠΟΥ, μιλά στους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της έρευνας | REUTERS /Thomas Suen

Από τι προήλθε ο κορονοϊός; Διεθνής αμφισβήτηση για το πόρισμα του ΠΟΥ και πιέσεις στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 13:49
O Λιάνγκ Ουανιάν, συνυπεύθυνος της κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων Κίνας-ΠΟΥ, μιλά στους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της έρευνας
|REUTERS /Thomas Suen

Από τι προήλθε ο κορονοϊός; Διεθνής αμφισβήτηση για το πόρισμα του ΠΟΥ και πιέσεις στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 13:49

Βρετανία, ΗΠΑ και ακόμη 12 χώρες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το αρχικό πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αφορά την προέλευση του κορονοϊού, καθώς η Κίνα δεν επέτρεψε στους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα να έχουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το Associated Press, που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του το προσχέδιο του πορίσματος για την κοινή μελέτη του ΠΟΥ και της Κίνας, το πιθανότερο σενάριο είναι η μετάδοση του κορονοϊού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου (εδώ).

Το AP σημειώνει ότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, αλλά η μελέτη δίνει εις βάθος λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό πίσω από τα συμπεράσματα της ομάδας των ερευνητών, οι οποίοι πρότειναν τη συνέχιση των ερευνών σε κάθε πεδίο, εκτός από την υπόθεση διαρροής από κάποιο εργαστήριο.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η έρευνα φαίνεται ότι δεν έπεισε αρκετά κράτη, καθώς ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Ιαπωνία Εσθονία, Ισραήλ και άλλες χώρες, σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι ήταν απαραίτητο να εκφράσουν τις κοινές ανησυχίες τους ότι η διεθνής μελέτη εμπειρογνωμόνων, πρώτον, καθυστέρησε σημαντικά και, δεύτερον, οι ειδικοί δεν είχαν πρόσβαση σε πλήρη δεδομένα και δείγματα.

Την ίδια στιγμή και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, άσκησε κριτική στην Κίνα, λέγοντας ότι η έρευνα ήταν εξαιρετικά πολιτικοποιημένη και όχι αρκετά εκτενής.

Ο ίδιος μάλιστα επιθυμεί να γίνει τώρα εις βάθος έρευνα, για να πιστοποιηθεί εάν ο κορονοϊός δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο στην Κίνα.

«Παρ’ όλο που η ομάδα των ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαρροή από κάποιο εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση, αυτό απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με πρόσθετες αποστολές και τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων, τις οποίες είμαι έτοιμος να αναπτύξω», δήλωσε ο Τέντρος.

Ενας από τους ειδικούς της ομάδας είχε ήδη δηλώσει ότι η Κίνα αρνήθηκε να παράσχει ανεπεξέργαστα δεδομένα για τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στη χώρα, γεγονός που ενδεχομένως περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς ξεκίνησε η πανδημία.

Πάντως, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός ξεκίνησε όντως από την αγορά τροφίμων της Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν οι ειδικοί τις έρευνές τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...