437
Στιγμιότυπο από την άφιξη των κλιμακίων του ΠΟΥ στη Γουχάν στις αρχές Φεβρουαρίου | REUTERS/Aly Song/File Photo

Πώς γεννήθηκε τελικά ο κορονοϊός; Ισχυρότερο το σενάριο για νυχτερίδα στο πόρισμα του ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 15:48
Στιγμιότυπο από την άφιξη των κλιμακίων του ΠΟΥ στη Γουχάν στις αρχές Φεβρουαρίου
| REUTERS/Aly Song/File Photo

Πώς γεννήθηκε τελικά ο κορονοϊός; Ισχυρότερο το σενάριο για νυχτερίδα στο πόρισμα του ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 15:48

Η Τρίτη θεωρείται μια ημέρα κρίσης για την πανδημία. Τότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού –η έρευνα έγινε από κλιμάκια του ΠΟΥ και επί τέσσερις εβδομάδες στη Γουχάν της Λαϊκής Κίνας και η δημοσιοποίησή της έχει καθυστερήσει αρκετά.

Τη Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι όλες οι υποθέσεις που μνημονεύονται στο πόρισμα της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού αξίζει να μελετηθούν.

«Ολες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αξίζουν επιπλέον και πλήρεις έρευνες, σύμφωνα με όσα έχω προς το παρόν», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Συνεργασίας της Γερμανίας Γκερντ Μίλερ, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το πόρισμα δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση της μεταφοράς του ιού στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου, ενδιάμεσου ξενιστή και ότι θεωρεί «σχεδόν απίθανη» τη διαφυγή του από εργαστήριο.

Σύμφωνα με το Associated Press, που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του το προσχέδιο του πορίσματος, η κοινή μελέτη του ΠΟΥ και της Κίνας σχετικά με την προέλευση της Covid-19 αναφέρει ότι η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιθανότερο σενάριο.

Το AP σημείωσε ότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, αλλά η μελέτη δίνει εις βάθος λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό πίσω από τα συμπεράσματα της ομάδας των ερευνητών, οι οποίοι πρότειναν τη συνέχιση των ερευνών σε κάθε πεδίο, εκτός από την υπόθεση διαρροής από κάποιο εργαστήριο.

Η δημοσίευση της μελέτης έχει αναβληθεί αρκετές φορές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το Πεκίνο επιχειρεί να αποφύγει ένα πόρισμα και να αποκρούσει ενδεχόμενες ευθύνες του για την πανδημία.

Το Associated Press ανέφερε ότι έλαβε τη Δευτέρα τη «σχεδόν τελική» μορφή του κειμένου από διπλωμάτη κράτους-μέλους του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τέσσερα βασικά σενάρια, προκειμένου να βρουν την προέλευση του SARS-CoV-2.

Πρώτο στη σχετική λίστα είναι η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου, ενδεχόμενο που οι ερευνητές χαρακτήρισαν από πιθανό έως πολύ πιθανό. Αξιολόγησαν την άμεση μετάδοση από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο ως πιθανή και τόνισαν ότι η μετάδοση μέσω των προϊόντων «ψυχρής αλυσίδας» (κατεψυγμένων) είναι δυνατή, αλλά όχι πολύ πιθανή.

Ο κοντινότερος συγγενής του ιού που προκαλεί την Covid-19 έχει εντοπιστεί στις νυχτερίδες, οι οποίες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν κορονοϊούς. Ωστόσο, η μελέτη τονίζει ότι «η εξελικτική απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους ιούς των νυχτερίδων και τον SARS-CoV-2 υπολογίζεται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, υποθέτοντας την ύπαρξη ενός “χαμένου κρίκου”».

Σημειώνει επίσης ότι πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά επίσης και ότι το βιζόν και οι γάτες είναι ευαίσθητα στον ιό της Covid-19, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...