483
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των Σεμπάστιαν Κουρτς, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | REUTERS/Leonhard Foeger

Από μήνα σε μήνα σπρώχνουν το θέμα του Βrexit οι Ευρωπαίοι

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 18:37
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των Σεμπάστιαν Κουρτς, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
|REUTERS/Leonhard Foeger

Από μήνα σε μήνα σπρώχνουν το θέμα του Βrexit οι Ευρωπαίοι

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 18:37

Το συντεταγμένο Brexit και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ενωσης απεδείχθη το μείζον θέμα της άτυπης σύσκεψης των ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ, αφού τα προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια για το διαζύγιο είναι πιεστικά (Μάρτιος 2019), συνεπώς επιτακτική είναι και η ανάγκη εξεύρεσης κάποιας λύσης άμεσα, ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις -εκατέρωθεν- σε χρηματοοικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Βλέμματα που αποφεύγουν τη συνάντηση: Γιούνκερ και Μέι στο Σάλτσμπουργκ, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου (REUTERS/Leonhard Foeger)

Το μεγάλης σημασίας (για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες) Μεταναστευτικό απασχόλησε το κορυφαίο ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό, όπως ήδη έχει γραφεί, πολύ λιγότερο σε σχέση με το Brexit και σε επίπεδο… δείπνου (το βράδυ της περασμένης Τετάρτης).

Σύνορα και μετανάστες

Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «ευρεία υποστήριξη αλλά με ερωτηματικά» έλαβαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. Ωστόσο στις δηλώσεις του προς τον Τύπο δεν έκανε καμία αναφορά  στην πολιτική ασύλου. Είπε απλώς ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε θετικό το ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία της ΕΕ με αφρικανικές χώρες.

Βrexit και ενιαία αγορά

Κάνοντας τον απολογισμό των εργασιών της άτυπης συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «ώρα της αλήθειας» την επόμενη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο. Η «αλήθεια» θα αφορά φυσικά τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Τα περαιτέρω του οκτωβριανού μίτινγκ θα εξειδικευθούν στην ειδική σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου (βλέπε εδώ).

«Ολοι συμμερίστηκαν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στην πρόταση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι για το Brexit, το προτεινόμενο πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, επειδή κινδυνεύει να υπονομεύσει την ενιαία αγορά» είπε ο Τουσκ.

Μέρκελ: Πρακτικές λύσεις

Σήμερα κατέστη σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβριο και ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία τον Νοέμβριο, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit. Μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις αλλά οι αρχές της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι σεβαστές, δήλωσε η Μέρκελ.

Τι «είδε» ο Τσίπρας

Από τη δική του οπτική γωνία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «είδε» περισσότερο το ΜεταναστευτικόΗ προσφυγική κρίση είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης, είπε, και χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη. «Οσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την Ελλάδα στο άλλο στρατόπεδο, πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά» σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι ανακίνησε το ζήτημα της δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Και σε ό,τι αφορά το Brexit, ότι πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου «να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...