714
Βλέμμα ταπεινό ή ένοχο; Μεταμέλεια ή φόβος; Ενας Θεός ξέρει…. | EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM ALTERNATIVE CROP/MANDATORY CREDIT

Απεταξάμην τον Πούτιν: το νέο Πιστεύω των ρώσων χριστιανών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 07:55
Βλέμμα ταπεινό ή ένοχο; Μεταμέλεια ή φόβος; Ενας Θεός ξέρει….
|EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM ALTERNATIVE CROP/MANDATORY CREDIT

Απεταξάμην τον Πούτιν: το νέο Πιστεύω των ρώσων χριστιανών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 07:55

Γιατί οι ορθόδοξοι χριστιανοί χάνουν την πίστη τους στον… Βλαντίμιρ Πούτιν; Τι έχει αλλάξει στη Ρωσία; Εξέπεσε ο «ξανθός άγγελος»; Ή μήπως ήταν εξαρχής… εκπεσών;

Δεν πέρασαν δα και πολλά χρόνια από τότε που «ο ίδιος ο πατριάρχης Κύριλλος περιέγραφε την εξουσία του ρώσου προέδρου σαν θαύμα εκ Θεού» γράφει στο politico.eu ο Βρετανός Μαρκ Μπένετς (κάτοικος Μόσχας) σημειώνοντας την εντυπωσιακή διαφορά εκείνης της εποχής με τη σημερινή: οι πιστοί «της βάσης», οι απλοί άνθρωποι της ρωσικής κοινωνίας, όσο περνάει ο καιρός αμφισβητούν τον διατυμπανιζόμενο από το προεδρικό περιβάλλον αλλά και από τον ίδιο τον Πούτιν χριστιανισμό του. Επειδή, ενδεχομένως, αντιλαμβάνονται ότι στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να πορεύεται «με τον σταυρό στο χέρι» και, συνεπώς, κατανοούν την υποκρισία.

Πώς γίνεται, δηλαδή, να πιστεύεις πραγματικά στον Χριστό και ταυτόχρονα να παραγγέλλεις επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων σου;

Από την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας φάνηκε το πράγμα, λένε στο politico διάφοροι ρώσοι που δηλώνουν ορθόδοξοι. Κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι εκμεταλλεύεται τη θρησκεία για να υποδαυλίσει το μίσος εναντίον των Ουκρανών: «Οι νέοι, με τα όπλα στα χέρια, κατευθύνονται μαζικά στη Νοτιοανατολική Ουκρανία κάτω από το λάβαρο του Χριστού». Οι χριστιανοί αυτοί φρονούν ότι η ρωσική κοινωνία «βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, ό,τι και αν λέει, λένε, «έχει μια διεστραμμένη άποψη περί χριστιανισμού».

Τον ψήφιζαν, βέβαια, και αυτοί οι χριστιανοί τον Πούτιν. Αλλά τελευταία συμμετέχουν στις εναντίον του διαδηλώσεις. Δεν διεκδικούν τη βασιλεία του Θεού επί Γης, αλλά δημοκρατία. Ισχυρίζονται ότι αυτό ακριβώς επιτάσσει η συνείδησή τους. Η χριστιανική συνείδηση. Η σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων της Μόσχας και οι συλλήψεις που την ακολούθησαν αποτέλεσαν το σημείο καμπής για πολλούς λαϊκούς ανθρώπους. Λένε, όπως η 27χρονη Ελενα που δουλεύει σε τράπεζα, ότι «δεν είναι δυνατόν να αδιαφορείς βλέποντας ανθρώπους να υποφέρουν, όταν βλέπεις άδικες δικαστικές αποφάσεις». Δεν αντιδρά όμως μόνο ο λαός.

Ο πατριάρχης Κύριλλος στηρίζει πάντα τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε αντίθεση με πολλούς από τους χριστιανούς που αποτελούν το ποίμνιό του (EPA/YURI KOCHETKOV)
Η χειραφέτηση των παπάδων

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς υπέγραψαν μια «ανοικτή επιστολή» καταδικάζοντας αυτό που αποκαλούν «κατασταλτικές δίκες» των συλληφθέντων διαδηλωτών που ήδη κρατούνται στις φυλακές. «Απευθύνουμε έκκληση σε εκείνους που έχουν δικαστική εξουσία και σε αυτούς που υπηρετούν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου» γράφουν. Και απευθύνονται στον κρατικό μηχανισμό: «Πολλοί από εσάς βαφτιστήκατε και θεωρείτε τους εαυτούς τους πιστούς. Οι δικαστικές διαδικασίες δεν πρέπει να είναι κατασταλτικές, τα δικαστήρια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο καταστολής της διαφωνίας και η χρήση βίας δεν πρέπει να γίνεται με αδικαιολόγητη σκληρότητα» επισημαίνουν οι παπάδες – 200 τον αριθμό, παρακαλώ.

Η χειραφέτηση του κατώτερου κλήρου χαιρετίστηκε από πολλές πλευρές και αγκαλιάστηκε από τον λαό, υπογραμμίζει το Politico. Ωστόσο αντιμετωπίστηκε επικριτικά από την επίσημη Εκκλησία. Η επιστολή των παπάδων προκάλεσε την επίπληξή τους, με κύρια εις βάρος τους κατηγορία την «εμπλοκή στην πολιτική». Μάλιστα, σε έναν παπά από τους υπογράψαντες απαγορεύτηκε η εκτέλεση των ιερατικών καθηκόντων του.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Μόσχα, στις 10 Αυγούστου, οργανωμένη από τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση (EPA/YURI KOCHETKOV)

«Ωστόσο η Εκκλησία είναι μέρος της κοινωνίας» λένε στο Politico οι συνομιλητές του, «οι ιερείς που υπέγραψαν την επιστολή θεώρησαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή». Είχαν προηγηθεί πολλά: «Υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αστυνομικοί προτιμούσαν να παραιτούνται, αντί να συμμετέχουν στη μάχη εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ενώ άλλοι, δυστυχώς, πήραν σαδιστική ευχαρίστηση από τη συμμετοχή τους στην κρατική βία».

Οι συλλήψεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού και τα σοβαρά κατηγορητήρια είναι ένα από τα θέματα τριβής. Διότι, επιπλέον, υπάρχει και η υπόθεση μιας δήθεν «εξτρεμιστικής» γκρούπας που υποτίθεται ότι σχεδίαζε τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Οι κατηγορούντες τον Πούτιν χριστιανοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ των οκτώ συλληφθέντων αυτής της ομάδας οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών. Οι κατηγορούμενοι, δύο από τους οποίους ήταν σε εφηβική ηλικία όταν συνελήφθησαν, αρνούνται τις κατηγορίες.

Αστυνομικές επιδαψιλεύσεις σε νεαρό διαδηλωτή που συμμετείχε στην αντικυβερνητική διαδήλωση της 3ης Αυγούστου ( EPA/MAXIM SHIPENKOV)

«Αυτά τα παιδιά συζητούσαν πολιτικά θέματα στα McDonald’s και ονειρεύονταν να κάνουν τη χώρα μας καλύτερη, αλλά τώρα κατηγορούνται για εξτρεμισμό. Γιατί, παρακαλώ; Επειδή ορισμένοι τύποι στις μυστικές υπηρεσίες παραποίησαν την υπόθεση» δήλωσε στο Politico ένας από τους χριστιανούς αντικυβερνητικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...