376
Ο Μπρετ Κρόζιερ είχε αναλάβει την διοίκηση του αεροπλανοφόρου στα τέλη του 2019 | U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Nicholas Huynh/Handout via REUTERS

Απέλυσαν τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου που αποκάλυψε τα κρούσματα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 10:43
Ο Μπρετ Κρόζιερ είχε αναλάβει την διοίκηση του αεροπλανοφόρου στα τέλη του 2019
|U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Nicholas Huynh/Handout via REUTERS

Απέλυσαν τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου που αποκάλυψε τα κρούσματα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 10:43

Ο κυβερνήτης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Theodore Roosevelt», πλοίαρχος Μπρετ Κρόζιερ, ο οποίος απηύθυνε σε δραματικό τόνο έκκληση να απομακρυνθούν από το σκάφος του δεκάδες ναύτες που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες», τόνιζε ο πλοίαρχος σε εσωτερικό σημείωμα που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle την Τρίτη.

Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», τόνισε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Τόμας Μόντλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση».

Ο κυβερνήτης Κρόζιερ επέδειξε «πολύ κακή κρίση» σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», και δεν επέδειξε τον «απαραίτητο επαγγελματισμό» πρόσθεσε ο Μόντλι.

Μολονότι ο υπουργός Ναυτικού δεν κατηγόρησε απερίφραστα τον πλοίαρχο ότι διέρρευσε ο ίδιος την επιστολή του στον Τύπο, άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγάλος κατάλογος αποδεκτών της διευκόλυνε να γίνει ακριβώς αυτό.

Τον Κρόζιερ αντικατέστησε ο προκάτοχός του υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο, που του είχε παραδώσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου τον Νοέμβριο.

Τουλάχιστον 114 από τα 4.000 και πλέον μέλη του πληρώματος του «Ρούζβελτ» οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό άρχισαν να αποβιβάζονται χθες Πέμπτη στη νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό.

Η καθαίρεση του πλοιάρχου χαρακτηρίζεται δραματικό παράδειγμα των προκλήσεων που εγείρει η πανδημία για τους θεσμούς των ΗΠΑ. Η απόφαση ενδέχεται να αναγκάσει πολλούς άλλους αξιωματικούς να μην μιλήσουν σχετικά με τα κρούσματα μόλυνσης στις τάξεις των μονάδων τους. Το Πεντάγωνο φέρεται να απαιτεί από τους αξιωματικούς να μην δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά με τον πλοίαρχο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πανδημία, διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο Κρόζιερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του διότι προσπάθησε να σώσει τις ζωές των μελών του πληρώματός του. «Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Καθόλου. Ούτε στο ελάχιστο», επέμεινε.

Η εικόνα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχε υποστεί βαρύ πλήγμα το 2017, εξαιτίας δυστυχημάτων με 17 νεκρούς που κρίθηκε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εγείροντας ανησυχίες για την εκπαίδευση, το αξιόμαχο, τον τρόπο και τον ρυθμό που εκτελεί επιχειρήσεις. Πολλοί αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.