438
Μέσα Μαρτίου: το «Θίοντορ Ρούζβελτ» πλέει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων | U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Nicholas V. Huynh/Handout via REUTERS

Θρίλερ κορονοϊού στο αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 17:59
Μέσα Μαρτίου: το «Θίοντορ Ρούζβελτ» πλέει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
|U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Nicholas V. Huynh/Handout via REUTERS

Θρίλερ κορονοϊού στο αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 17:59

To αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Θίοντορ Ρούζβελτ», με 5.000 άτομα πλήρωμα, έχει αγκυροβολήσει στη Γκουάμ καθώς «η μικρή πόλη» του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με πάμπολλα κρούσματα κορονοϊού, ανεπιβεβαίωτα ως προς τον ακριβή αριθμό τους.

Μάλιστα ο πλοίαρχός του εξέπεμψε υγειονομικό SOS ώστε να σωθούν οι ναύτες του από επιπλοκές της ίωσης.

Το τεράστιο σκάφος έπλεε στον Ειρηνικό Ωκεανό όταν ανέφερε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού πριν από μία εβδομάδα. Κατόπιν αποτραβήχτηκε στα χωρικά ύδατα της Γκουάμ, ενός νησιού στον Δυτικό Ειρηνικό το οποίο αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ.

Σε τετρασέλιδη επιστολή του, γραμμένη την περασμένη Δευτέρα, ο καπετάνιος Μπρετ Κρόζιερ περιγράφει τα συμβαίνοντα στο σκάφος του.

Ναύτες του «Ρούζβελτ» σε ασκήσεις που έγιναν στις 21 Μαρτίου (U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Dartanon D. Delagarza/Handout via REUTERS)

Η κατάσταση πλέον είναι εξαιρετικά βεβαρημένη, καθώς ο κορονοϊός έχει προσβάλει πολλά μέλη του πληρώματος, ενώ το χειρότερο είναι ότι στο πλοίο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν την απομόνωση των προσβληθέντων.

Ετσι αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση της ίωσης.

Στιγμιότυπο από ασκήσεις του πληρώματος στις 22 Μαρτίου (U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Conner D. Blake/Handout via REUTERS)

Ο Κρόζιερ ζητάει από τους γενικό επιτελείο «αποφασιστική δράση» για τη σωτηρία του πληρώματος και λήψη μέτρων όπως η άμεση απομάκρυνση 4.000 ατόμων από το πλοίο και ο περιορισμός τους σε αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων.

Στο αγωνιώδες σημείωμά του ο Κρόζιερ δεν αναφέρεται στον τόπο που έχει ο ίδιος κατά νου ως κατάλληλο για την καραντίνα των ναυτών του. Το ίδιο το νησί Γκουάμ, πάντως, είναι το hot spot του κορονοϊού στην περιοχή του Ειρηνικού και παλεύει να σώσει τους κατοίκους του: μέχρι στιγμής οι Μικρονήσιοι του Γκουάμ που προσεβλήθησαν από τον κορονοϊό είναι 58, ενώ συνέβησαν και δύο θάνατοι.

Ακόμη ένα στιγμιότυπο από την επιχειρησιακή δράση του πληρώματος του Ρούζβελτ» – μία φωτογραφία από τις 21 Μαρτίου, όταν ήδη ο κορονοϊός είχε χτυπήσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο (U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Dartanon D. Delagarza/Handout via REUTERS)

Βάσει των πληροφοριών από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ως επικρατέστερες λύσεις στο πρόβλημα των ναυτών του «Ρούζβελτ» προκρίνονται η διαμονή τους σε τοπικά ξενοδοχεία και σε υπαίθριους καταυλισμούς, καθώς οι υγειονομικές υποδομές εκεί είναι υποτυπώδεις.

Οι ανώτατοι επιτελικοί αξιωματικοί του ΠΝ των ΗΠΑ εξέφρασαν σε διάφορα Μέσα την άποψη ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερη και απαιτεί προσοχή, επειδή δεν πρόκειται για κάποιο πλοίο κρουαζιέρας αλλά για ένα πλωτό υπερόπλο. Δήλωσαν δε ότι ήδη απομονώθηκαν κάποιοι επί του σκάφους, ωστόσο οι κινήσεις γίνονται με ρυθμό βραδύτερο από εκείνον που ευλόγως επιθυμεί ο πλοίαρχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...