515
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing της Δευτέρας 14/11 | INTIMEnews

Απάντηση Οικονόμου στα περί αγοράς του Predator από το 2019

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 13:21
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing της Δευτέρας 14/11
|INTIMEnews

Απάντηση Οικονόμου στα περί αγοράς του Predator από το 2019

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 13:21

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί συστηματικά να αντιπολιτευθεί τοξικά, παρατήρησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για τα συνεχιζόμενα «πυρά» που δέχεται η κυβέρνηση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και για μία ακόμη φορά, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και καμία Αρχή Ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά, διαψεύδοντας ουσιαστικά σχετικό δημοσίευμα σύμφωνα με τα οποία, το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa είχε αγοραστεί από την ΕΥΠ από το 2019 και είχε εγκατασταθεί στην Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα πάντα με ό, τι υποστηρίζουν στο ρεπορτάζ τους οι Ελίζα Τριανταφύλλου και  Τάσος Τέλογλου, η αγορά του Predator κόστισε  7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ.

Κληθείς να σχολιάσει τα ανωτέρω στο briefing της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρκέστηκε να πει ότι «η ελληνική δικαιοσύνη που έχει ανοικτή έρευνα σε εξέλιξη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και εφόσον τις είναι χρήσιμα οφείλει να καλέσει όσους τα διαθέτουν ή τα επικαλούνται ώστε να συνδράμουν στις έρευνες».

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει και αυτά τα στοιχεία. Διάβασα κι εγώ το δημοσίευμα αναφέρεται σε εταιρείες που είχαν συμβάσεις πριν από την διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και η Δικαιοσύνη οφείλει να τα αξιολογήσει», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Η θέση μας είναι διαυγής και σταθερή. Το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα. Η διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση των ευθυνών έχει ήδη δρομολογηθεί. Οφείλουμε να έχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν και να οδηγηθούμε στην τιμωρία των υπευθύνων αλλά και των διασπορέων ψευδών ειδήσεων», πρόσθεσε και ενημέρωσε ότι μέχρι την Τετάρτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα κακόβουλα λογισμικά.

«Οσο προβάλλονται δημοσιεύματα χωρίς στοιχεία, συσκοτίζουν και δεν διαφωτίζουν την υπόθεση. Η κυβέρνηση χειρίζεται με υπευθυνότητα και διαφάνεια την υπόθεση για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και να σταματήσει η λάσπη και οι συκοφαντίες.  Η μονοθεματική ατζέντα της αντιπολίτευσης δεν μας αποπροσανατολίζει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε κάπως παράλογο να διατυπώνονται μια σειρά από ισχυρισμοί και να καλείται να σηκώσει το βάρος της τεκμηρίωσης αυτός που κατηγορείται ή παρακολουθούνταν, ενώ όπως επεσήμανε, αν κάποιος έχει όφελος να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, είναι η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς τέλος αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης η παρακολούθηση από την ΕΥΠ προσώπων που αναφέρονται στις λίστες που κυκλοφορούν διά του Τύπου, απάντησε:

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νομιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ γιατί ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα. Δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί τα κακόβουλα αυτά λογισμικά. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης και τέτοια ενημέρωση δεν έχει γίνει στον πρωθυπουργό μέχρι στιγμής».

Οσο για το κατά πόσο  θα διερευνήσει η κυβέρνηση, με άλλον τρόπο, την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι συχνά λαμβάνονται μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιών των υπουργών και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και κανείς δεν δικαιούται να είναι αφελής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...