463
Η Τερέζα Μέι κάνει δηλώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή | Jack Taylor/Pool via Reuters

Αντιμέτωπη με παραιτήσεις υπουργών για το Brexit η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2018, 08:44
Η Τερέζα Μέι κάνει δηλώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή
|Jack Taylor/Pool via Reuters

Αντιμέτωπη με παραιτήσεις υπουργών για το Brexit η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2018, 08:44

Αφότου η Τερέζα Μέι επέστρεψε από το Σάλτσμπουργκ και την ατελέσφορη (άτυπη) Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, τβρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ιδιαίτερο αντίπαλο. Την κεντροδεξιά εφημερίδα The Telegraph.

Την Παρασκευή το αξιοσέβαστο στους κύκλους των Τόρις φύλλο κυκλοφόρησε με μια πρωτοσέλιδη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αποδομούσε το Brexit και τους υποστηρικτές του — και ο τρόπος που το προέβαλε η εφημερίδα, επίσης: «To Brexit είναι η επιλογή του βρετανικού λαού… που πείστηκε από εκείνους που προέβλεπαν εύκολες λύσεις… αυτοί οι άνθρωποι ήταν ψεύτες», ήταν η φράση του γάλλου προέδρου στο πρωτοσέλιδο της Telegraph. Η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν μια από αυτές που στήριξαν εμμέσως πλην σαφώς την ψήφο αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016…

Αλλά η εφημερίδα δεν έγραφε μόνο για τον Μακρόν στο πρωτοσέλιδό της. Ελεγε και για το πόσο απογοητευτική ήταν η παρουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας στο Σάλτσμπουργκ —«η Μέι ταπεινώθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες». Και προέβλεπε ότι η ηγεσία της στο κόμμα (και στην Ντάουνινγκ Στριτ) απειλείται εν όψει του συνεδρίου των Συντηρητικών.

Αυτά το πρωί της Παρασκευής. Αργά τη νύχτα της Παρασκευής η Telegraph επανήλθε με ένα δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση. Σύμφωνα με αυτό, ορισμένοι από τους υπουργούς της Μέι θα απαιτήσουν να τους παρουσιάσει «εναλλακτικό σχέδιο» όσον αφορά την πρότασή της για το Brexit και ενδέχεται να υποβάλλουν ομαδικώς τις παραιτήσεις τους εάν δεν αλλάξει πορεία.

Η θέση της εφημερίδας σαφής: Το πρόβλημα της Βρετανίας δεν είναι το Brexit αλλά η Τερέζα Μέι και οι χειρισμοί της.

Οι υπουργοί θα απαιτήσουν από τη Μέι να τους παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο στην πρότασή της, που είναι γνωστή ως «Chequers», κατά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Το σχέδιο της Μέι ήδη δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ αυτή την εβδομάδα, εξωθώντας τη συντηρητική πρωθυπουργό να υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση και να αξιώσει από τους ομολόγους της να της κάνουν εκείνοι τις δικές τους προτάσεις.

Οι οπαδοί του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι καλωσόρισαν την Παρασκευή τον αδιάλλακτο τόνο της, όμως η πρότασή της έχει δεχθεί επικρίσεις και στο εσωτερικό.

Κατά το δημοσίευμα της Telegraph, υπάρχει έντονη «φημολογία» ότι η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Εστερ ΜακΒέι πιθανόν θα αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο εάν δεν παρουσιαστεί νέα πρόταση.

Και η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ επίσης φέρεται να προτίθεται να παραιτηθεί, αν και η εφημερίδα σημείωσε πως φίλοι της διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Μόρντοντ έκρινε ότι η συμπεριφορά της ΕΕ αυξάνει την υποστήριξη στο ΗΒ προς το Μπρέξιτ, ακόμη και χωρίς καμιά συμφωνία.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο υπουργός Εσωτερικών της Μέι, θέλει να δει πρόταση που θα καθιστά ευκολότερο για τη Βρετανία να κλείνει συμφωνίες για το εμπόριο, πάντως δεν αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...