344
Ο Μακρόν ασπάζεται τη Μέρκελ, υπό το διακριτικό βλέμμα του συζύγου της Γιόαχιμ Ζάουερ | Philippe Desmazes/Pool via REUTERS

«Ανγκελα, η Γαλλία σε αγαπά» – Ο Μακρόν αποχαιρέτησε με ιδιαίτερο τρόπο τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 09:10
Ο Μακρόν ασπάζεται τη Μέρκελ, υπό το διακριτικό βλέμμα του συζύγου της Γιόαχιμ Ζάουερ
| Philippe Desmazes/Pool via REUTERS

«Ανγκελα, η Γαλλία σε αγαπά» – Ο Μακρόν αποχαιρέτησε με ιδιαίτερο τρόπο τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 09:10

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, ο συμβολισμός δεν μπορούσε να είναι πιο δυνατός. Σε έναν μεσαιωνικό πύργο στην Μπον, στην καρδιά των αμπελώνων της Βουργουνδίας, ο Εμανουέλ Μακρόν δεξιώθηκε την Ανγκελα Μέρκελ και τον σύζυγό της, Γιόαχιμ Ζάουερ, σε μια βραδιά αποχαιρετισμού στην καγκελάριο που κατά το κυρίαρχο αφήγημα κράτησε ενωμένη την Ευρώπη.

Μολονότι από το Ελιζέ ειπώθηκε ότι «ο πρόεδρος επιθυμούσε να γίνει η συνάντηση αυτή σε μια πόλη της οποίας τα ιστορικά μνημεία και η οινοποιητική παράδοση καταδεικνύουν τον πλούτο της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς», η επιλογή της Μπον και του συγκεκριμένου πύργου δεν πέρασε απαρατήρητη: εκεί, το μακρινό πια 1993, είχε φιλοξενήσει ο Φρανσουά Μιτεράν τον Χέλμουτ Κολ, στην κατά κάποιους ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του «γαλλογερμανικού άξονα» και κατά άλλους της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η φιλοξενία της Μέρκελ, η οποία αποχωρεί ύστερα από 16 χρόνια από την καγκελαρία της Γερμανίας, είχε και επίσημο, αλλά και προσωπικό χαρακτήρα. «Καλώς ήρθες, αγαπητή Ανγκελα. Η Γαλλία σε αγαπά», είπε ο Μακρόν στη Μέρκελ. Πέρα από τη βράβευση της καγκελαρίου με τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής, το πρόγραμμα προέβλεπε στιγμές χαλάρωσης υπό τους ήχους του πιάνου, με συναυλία του πιανίστα Αλεξάντρ Καντορόφ, επίσκεψη στο εμβληματικό οινοποιείο του 12ου αιώνα Σατό Κλο ντε Βουζό και αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Νωρίτερα η καγκελάριος και ο σύζυγός της, Γιόαχιμ Ζάουερ, περπάτησαν μαζί με το ζεύγος Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στα λιθόστρωτα δρομάκια της Μπον, όπου η Μέρκελ έγινε δεκτή με επευφημίες από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η συνάντηση αποτελεί «δείγμα των στενών σχέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία, αλλά φυσικά και των ιδιαίτερα καλών σχέσεων προσωπικής εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην καγκελάριο και στον γάλλο πρόεδρο».

Δεν ήταν και λίγοι, όμως, εκείνοι που είδαν σε αυτόν τον αποχαιρετισμό μια μελαγχολία του Μακρόν, ο οποίος μένει μόνος. Η Μέρκελ συνταξιοδοτείται, ενώ εκείνος έχει να δώσει τη μάχη πρώτα των προεδρικών εκλογών της προσεχούς άνοιξης και έπειτα –εφόσον όλα πάνε καλά και επανεκλεγεί– τη μεγάλη μάχη για τη σωτηρία της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...