387
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Kevin Lamarque

Στο νοσοκομείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Yποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική επέμβαση

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 07:01
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Kevin Lamarque

Στο νοσοκομείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Yποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική επέμβαση

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 07:01

Στο φημισμένο νοσοκομείο Mount Sinai στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης πέρασε τη νύχτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) υποβλήθηκε σε επιτυχημένη τοποθέτηση στεντ.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Βαρθολομαίος είχε εισαχθεί την Τρίτη στο νοσοκομείο για εξετάσεις και κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική επέμβαση. Αναμένεται να πάρει εξιτήριο την Πέμπτη.

Ο 81ετής πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται εδώ και ημέρες στις ΗΠΑ με αφορμή τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» στο Μανχάταν.

Η τελετή έγινε την περασμένη Τρίτη σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, καθώς ο ναός είχε θαφτεί ολοκληρωτικά μετά την κατάρρευση του νότιου ουρανοξύστη από τους Δίδυμους Πύργους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι Αρχές της Νέας Υόρκης είχαν τότε δεσμευθεί να τον ανοικοδομήσουν, ωστόσο υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές. Τελικώς η Αρχιεπισκοπή εξουσιοδότησε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» να αναλάβει τη συγκέντρωση χρημάτων, την ανοικοδόμηση και την αποπεράτωση του έργου.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέφθασε στον ναό συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, όπου τους υποδέχθηκε τιμητική φρουρά Ελληνοαμερικανών που υπηρετούν στο αστυνομικό και στο λιμενικό σώμα της Νέας Υόρκης. Το «παρών» στην τελετή έδωσαν επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και πλήθος απλών πολίτων.

nea-yorki-thyranoixia-ston-iero-nao-toy-agioy-nikolaoy-sto-simeio-miden0

Η λαμπρή τελετή ξεκίνησε με την ανύψωση του σταυρού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον σταυρό, ο οποίος ανυψώθηκε και τοποθετήθηκε στον εμβληματικό μαρμάρινο τρούλο της εκκλησίας. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στη δυτική πλευρά του Πάρκου Ελευθερίας, τη θέση δηλαδή όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησία. Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τα ιερά κειμήλια που είχαν ανακτηθεί από τα ερείπια στο σημείο της τραγωδίας. Στη συνέχεια άναψε το καντήλι, και νεαρά κορίτσια, ντυμένες μυροφόρες, μετέφεραν το ιερό φως μαζί με τα διασωθέντα κειμήλια στον νέο ναό, συμβολίζοντας έτσι την έναρξη της τελετής.

Η πατριαρχική αποστολή μετέφερε τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Αγιον Ορος, το οποίο τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας εντός του ναού, κατά τη διάρκεια της τελετής των θυρανοιξίων. Επιπλέον, ο Πατριάρχης έβγαλε τα άμφια που φορούσε, για να τα υπογράψει και να τα δωρίσει στον ναό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Βαρθολομαίος είχε σειρά επαφών στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των οποίων είχε συναντήσει και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...