582
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη δοξολογία στην Μητρόπολη | Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αναστάτωση στο Σύνταγμα, επεισόδια στην Καλλιθέα πριν από την παρέλαση

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 12:42
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη δοξολογία στην Μητρόπολη
|Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αναστάτωση στο Σύνταγμα, επεισόδια στην Καλλιθέα πριν από την παρέλαση

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 12:42

Σε γενικά ήρεμο κλίμα, κάτω και από αυστηρά μέτρα ασφάλειας, έγινε η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, αν και δεν έλειψαν τα περιστατικά μικρής διάρκειας που δεν είχαν συνέχεια.

Επεισόδια με επέμβαση της αστυνομίας είχαμε ωστόσο στην Καλλιθέα, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης.

Ενας άγνωστος άνδρας επιχείρησε να προσεγγίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετά τη δοξολογία για την 25η Μαρτίου στην Μητρόπολη.

Ενώ ο κ. Παυλόπουλος επιθεωρούσε τα αγήματα έξω από τον ναό, ο άγνωστος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει σε αυτόν. Ανδρες της ασφάλειας κινητοποιήθηκαν άμεσα και τον απομάκρυναν χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Πρόκειται για 45χρονο χρήστη ναρκωτικών που οδηγήθηκε στην Ασφάλεια και εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις του.

Η στιγμή κατά την οποία ο άνδρας επιχείρησε να φτάσει στον Πρόεδρο (Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Στην πλατεία Συντάγματος, λίγο πριν ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση, αστυνομικοί απομάκρυναν πολίτη με τη σημαία τα χέρια, ο οποίος κατευθυνόταν προς την εξέδρα των επισήμων.

Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονταν περίπου 1.600 αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης και την αποφυγή επεισοδίων με αφορμή και το Μακεδονικό.

Αστυνομικοί απομακρύνουν τον διαδηλωτή (Intime/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ )

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Καλλιθέα το πρωί της Δευτέρας λίγο πριν από την έναρξη της μαθητικής παρέλασης

(Facebook/kalitheaonline.gr)

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ομάδα περίπου 150 ατόμων από το ΠΑΜΕ, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες της Αριστεράς, είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Κύπρου, όπου βρίσκεται Μνημείο Ηρώων, για κατάθεση στεφάνων, ενώ μια ομάδα από 40-50 άτομα τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, ανήκουν στην Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα συγκέντρωση, στην πλατεία των Τζιτζιφιών.

Οι χρυσαυγίτες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κάποια στιγμή ξεκίνησαν με απειλητικές διαθέσεις με κατεύθυνση την πλατεία Κύπρου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν στην διασταύρωση Θησέως και Σκίπης, πριν έρθουν σε επαφή με τους άλλους συγκεντρωθέντες.

Τότε επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν στα στενά και προχώρησαν σε 11 προσαγωγές.

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα επεισόδια.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Aνω Λιόσια. Περί τα 20 άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα και κράνη, επιχείρησαν να προσεγγίσουν το χώρο της παρέλασης, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Παρελάσεις υπό τους ήχους του «Μακεδονία Ξακουστή»

Το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες εμβατήριο, το «Μακεδονία Ξακουστή», ακούστηκε σε πολλές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε αυτή στο Σύνταγμα – και μάλιστα δύο φορές.

Ετστι την ώρα που περνούσαν οι Ευζωνες από το Σύνταγμα, η μπάντα του Στρατού άρχισε να παιανίζει το εμβατήριο εν μέσω χειροκροτημάτων. Νωρίτερα το είχε αποδώσει και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, την ώρα που προσέγγιζε στην εξέδρα των επισήμων.

Παρά την απαγόρευση, το «Μακεδονία Ξακουστή» τραγούδησε και το άγημα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, μόλις πέρασε από την εξέδρα των επισήμων.

Τεταμένο ήταν το κλίμα στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για το Μακεδονικό, αλλά και πολλοί όσοι τραγούδησαν το εμβατήριο, μεταξύ τους και μαθητές την ώρα που περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Λίγο αργότερα συνελήφθη ένας άνδρας που επιχείρησε να προσεγγίσει την εξέδρα των επισήμων. Ηταν ντυμένος Μακεδονομάχος και κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε και τη λέξη «προδότες».

Το εμβατήριο ακούστηκε και στον Πειραιά από την φιλαρμονική του δήμου.

Εν τω μεταξύ στην Πτολεμαΐδα, πολίτες διαδήλωσαν με σφραγισμένα στόμα και με μια ματωμένη ελληνική σημαία από τα επεισόδια που είχαν προκληθεί πριν από περίπου ένα μήνα με τα ΜΑΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...