212
Ο Ερντογάν πετά μια ανθοδέσμη στο πλήθος σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου | REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν για Αγία Σοφία: «Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και τζαμί για δωρεάν είσοδο»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 10:35
Ο Ερντογάν πετά μια ανθοδέσμη στο πλήθος σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου
|REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν για Αγία Σοφία: «Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και τζαμί για δωρεάν είσοδο»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 10:35

Ζήτημα μετονομασίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ώστε να είναι δωρεάν η είσοδος έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεοπτική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ενόψει των δημοτικών εκλογών την προσεχή Κυριακή 31 Μαρτίου, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτό η είσοδος στην Αγία Σοφία να είναι δωρεάν.

Όπως είπε αυτό δεν είναι παράλογη πρόταση. Πρόσθεσε: «Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”.

» Οπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου.

» Ηδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Και αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Στην πράξη αυτό θα ήταν ξήλωμα άλλης μιας κληρονομιάς της κεμαλικής περιόδου, οπότε και η Αγία Σοφία έγινε μουσείο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και απαντώντας σε οπαδούς για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει: «Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίστε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο 4-5 Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...