482
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (δεξιά) δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει μια πολιτική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη | EPA/BANDAR ALGALOUD HANDOUT

Ανάλυση: Η άβολη αλήθεια για τη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2018, 09:47
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (δεξιά) δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει μια πολιτική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη
|EPA/BANDAR ALGALOUD HANDOUT

Ανάλυση: Η άβολη αλήθεια για τη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2018, 09:47

Θα μπορούσε μια πολιτική λελογισμένων κυρώσεων, ανάλογη με εκείνη που εφήρμοσαν οι ΗΠΑ εις βάρος της Κίνας μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν, να εφαρμοστεί σήμερα κατά της Σαουδικής Αραβίας και να παραγάγει αποτελέσματα χωρίς να διασαλευτεί η παγκόσμια τάξη;

Ο παλαίμαχος αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Ν. Χάας εκθέτει στο Project Syndicate τον προβληματισμό του έχοντας κατά νου τα μεγέθη και το ειδικό βάρος της καθεμιάς από τις δύο χώρες που «χρησιμοποιεί» στη συλλογιστική του. Λαμβάνει δε υπόψη στην ανάλυσή του τη χρηματοδότηση των σουνιτικών αραβικών κρατών από τους Σαουδάραβες αλλά και τη στήριξη του Ισραήλ στο Βασίλειο λόγω του κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών όσον αφορά την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή.

Τότε η Κίνα έπρεπε να μη διολισθήσει στο παρελθόν του απομονωτισμού, του αντιαμερικανισμού και γενικώς της εχθρότητας προς τη Δύση. Αλλά και η Σαουδική Αραβία σήμερα βρίσκεται στο μεταίχμιο κρίσιμων αλλαγών και δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τη Δύση.

Η άβολη αλήθεια για την «υπόθεση Σαουδική Αραβία» γράφει ο Χάας είναι ότι η στρατηγική σημασία του Βασιλείου είναι μεγάλη, αφού εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ είναι η ισχυρότερη σουνιτική αραβική χώρα, κατέχοντας ειδικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο λόγω του ρόλου της ως θεματοφύλακα των ιερότερων τοποθεσιών του Ισλάμ. Και το γεωπολιτικά σπουδαιότερο: συντελεί στην αντιμετώπιση του (σιιτικού) Ιράν.

Ο άμεσος ρόλος του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, γράφει, μπορεί να μην είναι 100% αποδεδειγμένος, όμως οι περισσότεροι παρατηρητές που είναι γνώστες των σαουδαραβικών πραγμάτων δεν έχουν καμία αμφιβολία – πρόκειται για ένα σύστημα που δεν ανέχεται την ελευθεροτυπία.

Ο πρίγκιπας δημιούργησε μια κακή κατάσταση. Στόχος μας πρέπει να είναι η θέσπιση επαρκών ορίων ώστε να μην επιδεινωθεί

Ωστόσο και παρά τα ελαττώματά του, ο πρίγκιπας είναι μεταρρυθμιστής. Εξ ανάγκης, επειδή κατανοεί ότι η χώρα του πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να επιβιώσει η βασιλική οικογένεια (όπως έκανε στο παρελθόν η Κίνα για να επιβιώσει η νομενκλατούρα της). Επίσης είναι δημοφιλής στην πατρίδα του, ειδικά στους νεότερους Σαουδάραβες οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Το πρόβλημα είναι ότι τα σφάλματά του είναι πολλά: εκτός από τον ρόλο του στη δολοφονία Κασόγκι, διέταξε απερίσκεπτα την επίθεση στην Υεμένη που προκάλεσε στρατηγική και ανθρωπιστική καταστροφή, και ένα πλήθος άλλων επικίνδυνων ενεργειών.

Σημαντικότερη από οποιεσδήποτε κυρώσεις θα ήταν η άσκηση πίεσης ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση στην Υεμένη, υποστηρίζειι ο Χάας. Και αυτό που πρέπει να αποφευχθεί στην παρούσα φάση είναι η εκμετάλλευση του αντιιρανικού μένους της κυβέρνησης Τραμπ. Ενας πόλεμος με το Ιράν θα ήταν δαπανηρός και επικίνδυνος.

Ο πρίγκιπας πρέπει να κατανοήσει ότι οι ΗΠΑ θα είναι στρατηγικός εταίρος για τη Σαουδική Αραβία μόνο εάν ενεργεί με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στην Υεμένη και αλλού και με μεγαλύτερο σεβασμό στα συμφέροντα των ΗΠΑ

Πολύ συχνά στη Μέση Ανατολή, μια κακή κατάσταση εκτραχύνεται. Ο πρίγκιπας δημιούργησε μια κακή κατάσταση. Στόχος μας πρέπει να είναι η θέσπιση επαρκών ορίων ώστε να μην επιδεινωθεί, καταλήγει στο κείμενό του ο Ρίτσαρντ Ν. Χάας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...