565
O Γιάννης Μπουτάρης σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μπουτάρης: Γιατί αποχωρώ από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 14:48
O Γιάννης Μπουτάρης σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μπουτάρης: Γιατί αποχωρώ από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 14:48

Ηταν μια συνέντευξη Τύπου που είχε προαναγγελθεί. Και μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασής του να μη διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στον δήμο Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης, εξέλαβε χαρακτήρα αποχαιρετισμού – όσο και αν δεν το ήθελε αυτό ο Γιάννης Μπουτάρης που είπε ότι το αντίο θα το πει στις 31 Αυγούστου, παραδίδοντας στον διάδοχό του.

Μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης ανέλυσε τους λόγους της απόφασής του να μη διεκδικήσει μία τρίτη θητεία, μολονότι ο ίδιος έλεγε μέχρι και πέρυσι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι θα είναι «δήμαρχος ως τα 100».

«Η απόφαση να μην διεκδικήσω τον δήμο είναι καθαρά προσωπική», είπε ο κ. Μπουτάρης, για να συμπληρώσει ότι θεωρεί πως δύο θητείες θα πρέπει να είναι ταβάνι για κάθε δήμαρχο.

«Ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, δεν έχω κολλήσει στην καρέκλα, είναι υπηρεσία, γι’ αυτό δεν πρέπει να περνάει τις δύο θητείες», είπε, προσθέτοντας ότι κουράστηκε μετά από 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Δύο χρόνια πριν είχα αποφασίσει να μην κατέβω. Αλλά είχα υποστεί πολλές πιέσεις να κατέβω. Δεν μπορούσα άλλα τέσσερα χρόνια» τόνισε ο δήμαρχος

Υποστήριξε επίσης πως αποχωρεί ως νικητής, καθώς οι μετρήσεις τον δείχνουν πολύ πάνω από κάθε άλλον υποψήφιο για τον δήμο της Θεσσαλονίκης.

«Η αποδοχή μου είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον δεύτερο υποψήφιο», σημείωσε. Ανέφερε ότι είχε πολλές πιέσεις για να κατέβει αλλά ο ίδιος εκτιμά πως «ό,τι είχα να δώσω το έδωσα».

Ξεκαθάρισε ότι δεν άλλαξε απόψεις και θέσεις του για το Σκοπιανό, σημειώνοντας πως «στο τέλος θα αποδειχθεί ότι έχω δίκιο».

Οσον αφορά στον απολογισμό του έργου του παραδέχθηκε ότι έγιναν και λάθη, κάποια από αυτά μάλιστα «χοντρά».

«Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, κάναμε και λάθη χοντρά, τα οποία μας στοίχισαν σε δημοφιλία», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποια ήταν αυτά τα λάθη ανέφερε: «Η θέση που πήρα για το Μακεδονικό, παρόλο που δεν την αλλάζω». Οπως εξήγησε, «ήταν άκαιρη η τοποθέτηση του με τον χρόνο και τον όγκο των διαδηλώσεων. Βεβαίως υπάρχει μια τραγική παραπληροφόρηση, με βρίζουν σαν να υπέγραψα εγώ τη Συμφωνία», τόνισε.

Και τώρα τι;

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι πώς θα καλυφθεί το κενό. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος στους νεότερους. Αρνήθηκε να δώσει «δαχτυλίδι» – «το μόνο δαχτυλίδι που έχω είναι η βέρα του γάμου μου, είμαι εναντίον οποιασδήποτε διαδικασίας να δώσει ο δήμαρχος δαχτυλίδι», είπε.

Ο κ. Μπουτάρης εμφανιζόταν ως λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πρόβλημα να βρει υποψηφίους. Είπε ότι δεν έλαβε «κανένα χρίσμα από τον Αλέξη Τσίπρα» και εξήγησε ότι απλώς ο ίδιος του εξέφρασε τη στήριξή του.

«Εγώ είμαι με το γκουβέρνο, τα έχω καλά με όλες τις κυβερνήσεις γιατί θέλω να τελειώνω τις δουλειές μου», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό με μήνυμά και ότι ο ίδιος του απάντησε ότι σέβεται την απόφασή του.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε τώρα ότι εξετάζεται η περίπτωση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, ενώ γυναίκα, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, εμφανίζεται να είναι και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ (το οποίο το 2010, ως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) είχε στηρίξει εξ αρχής την υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη.

Προβλήματα έχει και η ΝΔ, η οποία μετρά προς το παρόν έναν «αντάρτη» τον Γιώργο Ορφανό. Οπως όμως ανέφερε το voria.gr, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της απόφασης του κ. Μπουτάρη, ο Δημήτρης Κούβελας, πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, έσπευσε να εκδηλώσει εμμέσως πλην σαφώς το ενδιαφέρον του για το χρίσμα. Ο κ. Κούβελας είναι γιος του πρώην δημάρχου της πόλης, την τριετία 1986-89, Σωτήρη Κούβελα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...