412
Ο Νουρμάν Κουρτουλμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – η Τουρκία χλευάζει τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αφορούν την «υπόθεση Κασόγκι» | EPA/STR

Κωμική η στάση Τραμπ στην «υπόθεση Κασόγκι», λένε οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 07:00
Ο Νουρμάν Κουρτουλμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – η Τουρκία χλευάζει τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αφορούν την «υπόθεση Κασόγκι»
|EPA/STR

Κωμική η στάση Τραμπ στην «υπόθεση Κασόγκι», λένε οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 07:00

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπάθησαν να κλείσουν τα μάτια στην υπόθεση της απαίσιας δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και απέρριψε τα σχετικά σχόλια του αμερικανού προέδρου σαν «κωμικά».

Και το έκανε μέσω του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Νουρμάν Κουρτουλμούς.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «σταθεροί σύμμαχοι» της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενδέχεται να γνώριζε το σχέδιο δολοφονίας του δημοσιογράφου, εν ζωή κατοίκου Ηνωμένων Πολιτειών και αρθρογράφου της Washington Post.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει αναφορικά με την πιθανότητα ανάμειξης του πρίγκιπα στη δολοφονία: «Ισως το έκανε, ίσως όχι».

Η CIA, πάντως, πιστεύει ότι ο θάνατος του Κασόγκι διατάχθηκε απευθείας από τον πρίγκιπα ο οποίος είναι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, όπως γράφει και ο βρετανικός Guardian.

Ο Νουρμάν Κουρτουλμούς, από τους στενότερους συνεργάτες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χλεύασε από τηλεοράσεως την εκτίμηση του Τραμπ: «Η χθεσινή δήλωση είναι μια κωμική δήλωση» δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Ξέρουν τα πάντα για τη γάτα…

«Δεν είναι δυνατόν ένας οργανισμός όπως η CIA, η οποία γνωρίζει ακόμη και το χρώμα της γάτας που σεργιανίζει στον κήπο του σαουδαραβικού προξενείου, να μην ξέρει ποιος έδωσε αυτή την εντολή. Αυτό δεν είναι αξιόπιστο, ούτε για την κοινή γνώμη των ΗΠΑ ούτε για την παγκόσμια κοινή γνώμη».

Στο ισοζύγιο των αμερικανο-σαουδαραβικών σχέσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τις προηγούμενες ημέρες, έριξε το βάρος στο εμπορικό και αμυντικό σκέλος, παρά στις κυρώσεις για τη δολοφονία του Κασόγκι. Στα σχετικά tweets μάλιστα απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση.

Στο Κογκρέσο πάντως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μίλησε για σοβαρές κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας -μη εξαιρώντας τυχόν εμπλεκόμενα μέλη της βασιλικής οικογενείας- «για αυτή τη βάρβαρη πράξη που καταπάτησε κάθε κανόνα πολιτισμού».

Από τον Τραμπ ζητείται επίσης, από πλευράς Γερουσίας, μία ξεκάθαρη επίσημη δήλωση στο Κογκρέσο.

Από τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο μήνα, και μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαταγή προήλθε από τα «υψηλότερα επίπεδα» της Σαουδικής Αραβίας, αν και δεν κατηγόρησε άμεσα τον πρίγκιπα.

Και μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από τη συνάντησή του, στην Ουάσινγκτον, με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, είπε ότι η Τουρκία δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την υπόθεση. Προσέθεσε δε ότι η χώρα του ίσως ζητήσει επίσημη έρευνα από τα Ηνωμένα Εθνη εάν αυτό το κρίνει αναγκαίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...