472
O πρίγκιπας του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εγκαλείται από τη CIA για την εξόντωση του συμπατριώτη του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι | REUTERS/Amir Levy

G20: ποιος θέλει να φωτογραφηθεί με αυτόν τον λεβέντη;

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 20:22
O πρίγκιπας του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εγκαλείται από τη CIA για την εξόντωση του συμπατριώτη του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
|REUTERS/Amir Levy

G20: ποιος θέλει να φωτογραφηθεί με αυτόν τον λεβέντη;

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 20:22

Η προγραμματισμένη εμφάνιση του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη σύνοδο των G20 την επόμενη εβδομάδα στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής φέρνει τους ηγέτες των σημαντικότερων χωρών του κόσμου αντιμέτωπους με μιαν ενοχλητική κατάσταση που ασφαλώς θα ήθελαν να αποφύγουν – ωστόσο δεν μπορούν.

Μια φωτογραφία μαζί με τον πρίγκιπα αποτελεί εφιάλτη για τους περισσότερους ηγέτες της G20 – και αυτό παρ’ ότι η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία συνεχίζεται αμείωτη από πλευράς Δυτικών δυνάμεων, λέει ο Guardian.

Παρίσι, περασμένος Απρίλιος: ο γάλλος πρόεδρος σε εγκάρδια χειραψία με τον σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (EPA/YOAN VALAT MAXPPP OUT)

Τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία δεν τις εμπόδισαν να πωλήσουν όπλα στο Ριάντ η σφαγή στην Υεμένη (όπου σκοτώνει και ο λιμός) και ο παγκόσμιος σάλος εξαιτίας της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Τι εστί Υεμένη
17 Νοεμβρίου 2018: ο δίχρονος Τζιμπρίλ, που λαμβάνει θεραπεία για τον υποσιτισμό, στο κρεβάτι του νοσοκομείου (REUTERS / Abduljabbar Zeyad)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 85.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχουν πεθάνει στην Υεμένη από πείνα ή αρρώστιες από την αρχή του πολέμου, προ τετραετίας, ενώ 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν σήμερα να πεθάνουν από την πείνα.

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής θα βρεθούν πολλοί:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει το βρετανικό Μέσο, αναμένεται να απαιτήσει λογοδοσία για την άνανδρη και φριχτή δολοφονία του Κασόγκι. (Την περασμένη Τετάρτη το κόμμα του Ερντογάν χαρακτήρισε τις αμερικανικές θέσεις για το θέμα, όπως τις εξέφρασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «κωμικές».)

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγει τον συγχρωτισμό με τον πρίγκιπα, τηρώντας τις δέουσες αποστάσεις.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι χώρες τους εξακολουθούν να εξοπλίζουν τη Σαουδική Αραβία.

«Φαντάζομαι ότι ο πρίγκιπας θα χαιρετιστεί θερμά από τους αυταρχικούς ηγέτες στο Μπουένος Αϊρες – και από τον Τραμπ» δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς, πρώην υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων επί προεδρίας Μπους αλλά και πρεσβευτής στην Ελλάδα επί προεδρίας Κλίντον. «Πρέπει η Μέρκελ, ο Μάκρον, η Μέι, ο Τριντό να είναι οι πρωταγωνιστές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και να αποφύγουν να τον αγκαλιάσουν».

Οι οργανωτές της G20 (που θα διεξαχθεί το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου) δήλωσαν ότι ο Μπιν Σαλμάν εξακολουθεί να βρίσκεται στον κατάλογο των προσκεκλημένων, αλλά μπορεί να επανεξεταστεί η συμμετοχή του.

Θεωρητικώς, ο νεαρός σαουδάραβας πρίγκιπας είναι δυνατόν να συλληφθεί στο Μπουένος Αϊρες από τους τοπικούς εισαγγελείς ως ύποπτος για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων όπως είναι η γενοκτονία (Υεμένη), τα βασανιστήρια ή οι εξωδικαστικές εκτελέσεις (Κασόγκι), και ασχέτως του τόπου όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Επίσης, δικηγόροι είναι δυνατόν να τον μηνύσουν σε ευρωπαϊκή χώρα και να ζητήσουν τη σύλληψή του από την Ιντερπόλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...