307
Περίπου επτά εβδομάδες μετά τη «θυελλώδη» συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα τα πουν ξανά στην Αθήνα | YouTube

Ανακοινώθηκε η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 14:40
Περίπου επτά εβδομάδες μετά τη «θυελλώδη» συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα τα πουν ξανά στην Αθήνα
|YouTube

Ανακοινώθηκε η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 14:40

Ανακοινώθηκε και επισήμως η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα, στις 30-31 Μαΐου, σε ανταπόδοση εκείνης του έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, τον περασμένο Απρίλιο στην Αγκυρα.

Οπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει και ιδιωτική –όπως χαρακτηρίζεται– επίσκεψη στη Θράκη, καθώς επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα (και όχι στα Χανιά, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Κυριακή 30 Μαΐου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, ενώ την ίδια ημέρα, ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον τούρκο ομόλογο του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu στην Αθήνα τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Την Τετάρτη, η εφημερίδα Yeni Safak (που πρώτη έδωσε ως κλεισμένη ημερομηνία την 31η Μαΐου για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Ελλάδα) έγραψε ότι ένα από θέματα –αν όχι το πρώτο– που θα θέσει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας, σε μία ακόμη προσπάθεια να διαγραφούν οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης (σ.σ. θέμα «τουρκικής» μειονότητας είχε θέσει επισήμως και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του το 2017 στην Αθήνα, επιμένοντας στα περί αναθεώρησης της Συνθήκης).

Κατά έναν τρόπο –εκτιμάται– θα είναι η ρελάνς του τούρκου ΥΠΕΞ για την «εκρηκτική» συνέντευξη Τύπου και τη δυναμική εμφάνιση Δένδια στην Αγκυρα τον περασμένο Απρίλιο.

«Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης της Αθήνας να δημιουργήσει μια πλαστή ταυτότητα για την “τουρκική” μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ο χαρακτηρισμός “Πομακοχώρια” και “ελληνόπουλα” του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τεκταινόμενα στην περιοχή, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε “άρνηση της τουρκικής μειονότητας”», τονίζεται στο δημοσίευμα της Yeni Safak.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...