407
Ο Ηλίας Μόσιαλος κλείνει την ανάρτησή του με την ευχάριστη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα οι νεότεροι συμμετέχουν μαζικά στους εμβολιασμούς | ΙΝΤΙΜΕnews

Μόσιαλος: Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει – Τι ισχύει για τις θρομβώσεις

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 13:25
Ο Ηλίας Μόσιαλος κλείνει την ανάρτησή του με την ευχάριστη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα οι νεότεροι συμμετέχουν μαζικά στους εμβολιασμούς
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μόσιαλος: Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει – Τι ισχύει για τις θρομβώσεις

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 13:25

Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει και το βλέπουμε, υπογραμμίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ανεμβολίαστους συμπατριώτες μας, επισημαίνει και χαρακτηρίζει άδικο να χάνονται τόσες ζωές καθημερινά, επειδή υπάρχει παραπληροφόρηση για τα εμβόλια.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής σε ανάρτησή του στο Facebook, η θνητότητα από τον κορoνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα διαφέρει σημαντικά και είναι πολλαπλάσια στους άνω των 50 ετών σε σύγκριση με τους νεότερους. Για παράδειγμα, είναι υψηλή στους 70 ετών και είναι σημαντική και στους άνω των 60.

Στους 60-69, σε 1.250.000 άτομα εμβολιασμένους με ΑΖ ή J&J πέντε ίσως πάθουν ιδιάζουσα θρόμβωση και ένας ίσως αποβιώσει. Αν δεν κάνουν εμβόλιο και κολλήσουν, τότε θα πεθάνουν 22.500 έως και 45.000

«Στους 60ρηδες», τονίζει ο καθηγητής, «εάν κολλήσουν 250.000 άτομα, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 4.500 και 9.000 από αυτούς, ενώ μόνο ένας είναι πιθανό να αναπτύξει ιδιάζουσα θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) ή της Johnson & Johnson (JJ) σε αυτήν την ηλιακή κατηγορία, και το 80% όσων αναπτύξουν ιδιάζουσα θρόμβωση θα επιβιώσουν μετά από θεραπευτική αγωγή».

«Αρα», συνεχίζει, «σε 1.250.000 άτομα που θα εμβολιαστούν με εμβόλια των ΑΖ ή J&J και είναι 60ρηδες (60-69), πέντε ίσως πάθουν ιδιάζουσα θρόμβωση και ένας ίσως αποβιώσει. Εάν κάνουν εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης ιδιάζουσας θρόμβωσης.

»Αλλά εάν 1.250.000 άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (60-69) δεν κάνουν εμβόλιο και κολλήσουν, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 22.500 και 45.000 άτομα. Και όχι μόνο αυτό. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν και θα επιβιώσουν θα πάσχει μετά από μακροχρόνια νόσο covid. Περίπου 250.000 άτομα θα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία».

Ο Ηλίας Μόσιαλος κλείνει την ανάρτησή του με την ευχάριστη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα οι νεότεροι συμμετέχουν μαζικά στους εμβολιασμούς. Και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπατριώτες μας, καταλήγει ο καθηγητής.

Κικίλιας: Βλέπουμε την άκρη του τούνελ

Με τους εμβολιασμούς έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, εκτίμησε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του στην 74η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ.

«Η Covid-19 συνεχίζει να διασπείρεται σε πολλές από τις χώρες και τους συνανθρώπους μας, αλλά είναι αλήθεια ότι αρχίζουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, ειδικά τώρα που τα εμβόλια πρόκειται να διανεμηθούν όλο και πιο ευρέως. Στην Ελλάδα, επίσης έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως άκρη του τούνελ. Στη χώρα μου, ξεπεράσαμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...