446
Το Υπουργικό σε τηλεδιάσκεψη. Μεγάλες αλλαγές δεν αναμένονται στους υπουργούς | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πώς ήρθε τελικά η ώρα του (μίνι) ανασχηματισμού

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 08:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/08/2020, 09:28
Το Υπουργικό σε τηλεδιάσκεψη. Μεγάλες αλλαγές δεν αναμένονται στους υπουργούς
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πώς ήρθε τελικά η ώρα του (μίνι) ανασχηματισμού

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 08:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/08/2020, 09:28

Επί θύραις είναι οι λίγες, διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση, τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό αποφασίσει να κάνει, υπηρετώντας και νέες προτεραιότητες, όπως αυτές που γεννώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τηλεφωνήματα είχαν ξεκινήσει να γίνονται από χθες το πρωί, ενώ μέχρι αργά το βράδυ επίδοξοι… υπουργοποιήσιμοι ανέμεναν στο ακουστικό τους για μια κλήση από το πρωθυπουργικό γραφείο. Φαίνεται, πάντως, ότι οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα αφορούν καν υπουργούς της κυβέρνησης, ούτε καν αυτούς που λεγόταν ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν στο κόκκινο.

Οπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης, ο Στέλιος Πέτσας θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι τις «λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα».

Προς αναβάθμιση βαίνει από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό στο Οικονομικών ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος θα είναι και το κεντρικό πρόσωπο για τη σύνταξη του εθνικού προσχεδίου για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πατώντας στην πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό και ο Νίκος Παπαθανάσης στο Ανάπτυξης, ο οποίος κέρδισε σημαντικούς πόντους ως υφυπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Από εκεί και πέρα, μένουν ορισμένα κενά να πληρωθούν. Στη θέση του αποχωρήσαντος υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά αναμένεται να κατευθυνθεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ήταν στα χρόνια της αντιπολίτευσης και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Ακόμα, παίζεται το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ως υφυπουργός στο Εργασίας η νυν γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, αν και, σύμφωνα με μια άλλη γραμμή πληροφόρησης, μπορεί οι αρμοδιότητες του Νότη Μηταράκη, τις οποίες είχε αναλάβει ο Γιάννης Βρούτσης, να μείνουν στον υπουργό Εργασίας.

Παράλληλα, ίσως μείνει κενή η θέση του αποχωρήσαντος υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη, ο οποίος δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες, αν και βουλευτές της ΝΔ θα ενδιαφέρονταν για τη θέση. Δεν πρέπει να αποκλειστούν και ενισχύσεις σε άλλα υπουργεία, στο επίπεδο των υφυπουργών, αν και δεν είναι το ισχυρότερο σενάριο.

Τέλος, κατά πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει ανακάτεμα της τράπουλας και στο επίπεδο των γενικών γραμματέων. Για παράδειγμα, θα συσταθεί μια ενιαία γενική γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου στην Προεδρία της κυβέρνησης υπό τον Θανάση Κοντογεώργη, νυν γενικό γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών. Η μέχρι πρότινος έτερη γενική γραμματέας Βίκυ Λοϊζου δεν θα υπουργοποιηθεί, αλλά αναμένεται να έχει μια θέση με αναπτυξιακό πρόσημο στο κυβερνητικό σχήμα. Οι θέσεις των γενικών γραμματέων, πάντως, θεωρούνται κρίσιμες, προκειμένου να τρέξει το κυβερνητικό έργο και ειδικά σε νευραλγικούς τομείς που υπάγονται στις κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες με φόντο την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εφόσον οι ανακοινώσεις γίνουν σήμερα, όπως θεωρείται άκρως πιθανό, τότε δεν αποκλείεται οι ορκωμοσίες να γίνουν την Τετάρτη, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να επιστρέφει εκτάκτως από τη Νάξο, εφόσον απαιτηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...