443
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης |

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 86,6 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 10:00
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης
|

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 86,6 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 10:00

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το β’ τρίμηνο του 2020 για την Alpha Bank. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας του Covid-19, το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε το α’ εξάμηνο 2020 κατά 7,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 86,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά Project Galaxy, ύψους ευρώ 10,81 δισ. ευρώ, με στόχο τη σημαντική μείωση του Δείκτη Καθυστερήσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 60%, στο 13% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται και η αίτηση και για την ένταξη των υπόλοιπων χαρτοφυλακίων που απαρτίζουν το Project Galaxy, συνολικής λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης «εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, ο Ομιλος της Alpha Bank κινητοποίησε το δίκτυο καταστημάτων και υπηρεσιών, με στόχο τη στήριξη των πελατών μας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε στην Ελλάδα σε αναστολές πληρωμών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 4,7 δισ. ευρώ καθώς και στη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων άνω των 3,5 δισ. ευρώ σε ενήμερους πελάτες μας από την αρχή του έτους, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα παρεχόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα με εγγύηση κρατικών φορέων».

Οπως τόνισε ο κ. Ψάλτης, με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται στο 18,3%, η τράπεζα θα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτήσει την οικονομία καθώς συνιστά σαφή απόδειξη της οικονομικής ευρωστίας και της δυνατότητάς της να αξιοποιήσει την υψηλή της ρευστότητά προς όφελος της κοινωνίας.

Παράλληλα,  η δέσμευση στο στρατηγικό σχέδιο που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019 επιβεβαιώθηκε με την επιτυχή επανεκκίνηση, τον Ιούνιο, του Project Galaxy, της μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα.

«Με την εντατική προετοιμασία μας, που συνεχίστηκε αδιάλειπτα και κατά την περίοδο του lockdown, έχουμε ήδη επιτύχει τους ενδιάμεσους στόχους μας, δηλαδή την εξασφάλιση της αξιολόγησης για το μεγαλύτερο τμήμα τού προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου, την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων – κλειδώνοντας έτσι και το κόστος της συναλλαγής – και, βεβαίως, την προσέλκυση επενδυτών διεθνούς κύρους στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Είμαστε βέβαιοι ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μας στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 13%, και μάλιστα με μία απολύτως διαχειρίσιμη επίπτωση στους κεφαλαιακούς μας δείκτες μεταξύ 250 με 280 μονάδων βάσης», κατέληξε ο CEO της Αlpha Bank.

Ως προς τα λειτουργικά αποτελέσματα, η τράπεζα επιμένει σε μία συντηρητική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας πρόσθετες προβλέψεις ύψους 234 εκατ. ευρώ, λόγω του Covid-19, στο α’ εξάμηνο 2020. Η επίπτωση αυτή απορροφήθηκε από το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ύψους 645,5 εκατ. ευρώ, καθώς σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον επαναπροσδιορισμό της κατανομής των εσόδων και βελτιώθηκε η λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...