355
Ορειβάτες στη σειρά ανεβαίνουν στην κορυφή του Εβερεστ, από τη νότια πλευρά, που βρίσκεται στο Νεπάλ | REUTERS/Phurba Tenjing Sherpa

Αλλος ένας ορειβάτης νεκρός στο Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 10:20
Ορειβάτες στη σειρά ανεβαίνουν στην κορυφή του Εβερεστ, από τη νότια πλευρά, που βρίσκεται στο Νεπάλ
|REUTERS/Phurba Tenjing Sherpa

Αλλος ένας ορειβάτης νεκρός στο Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 10:20

Ενας ακόμα ορειβάτης έχασε τη ζωή του στο Εβερεστ, την Τρίτη, στη διάρκεια της κατάβασης από την κορυφή, στην πλευρά του Νεπάλ, ενώ ένας άλλος, βρέθηκε λιπόθυμος πριν λίγες ημέρες και διασώθηκε.

Ετσι, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ορειβατών κατά τη φετινή ορειβατική σεζόν, σε αυτή την πλευρά του βουνού, που είναι και η πιο δημοφιλής, έχει ανέβει πλέον στους εννέα.

Ο 61χρονος αμερικανός Κρίστοφερ Τζον Κάλις σκαρφάλωσε το πρωί στην κορυφή, σε ύψος 8.850 μέτρων ακολουθώντας τη διαδρομή Southeast Ridge, όμως κατέρρευσε και πέθανε από καρδιακή ανακοπή, αργότερα κατά την κατάβαση από την κορυφή, είπε ο Μίρα Ασάρια, αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν από ποια περιοχή των ΗΠΑ ήταν ο ορειβάτης.

Ορειβάτες πλησιάζουν στην κορυφή στη νότια περιοχή του Εβερεστ, στις 23 Μαΐου

Η διαδρομή αυτή έγινε γνωστή όταν την διέσχισαν με επιτυχία για πρώτη φορά, το 1953, ο νεοζηλανδός Σερ Εντμουντ Χίλαρι μαζί με τον νεπαλέζο σέρπα Τένζινγκ Νοργκέι και έγιναν έτσι οι πρώτοι που ανέβηκαν στην κορυφή του ψηλότερου όρους στον πλανήτη.

Ενας άλλος ορειβάτης, από την Αυστραλία, βρέθηκε τυχαία, λιπόθυμος, από θιβετιανούς διασώστες, την περασμένη Τετάρτη, οι οποίοι τον κατέβασαν στην κατασκήνωση βάσης και από εκεί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο Κατμαντού.

Ορειβάτης σέρπα στην κατασκήνωση Τρία, κοντά στην κορυφή του Εβερεστ

Οι περισσότεροι από τους θανάτους φέτος στο Εβερεστ αποδίδονται στην εξάντληση και την κόπωση, που επιδεινώνονται εξαιτίας του συνωστισμού ορειβατών που επιχειρούν να ανέβουν στην κορυφή. Συνολικά, έχουν δοθεί από τις Αρχές άδειες σε 381 ορειβάτες από την πλευρά του Νεπάλ και σε 130 από την πλευρά του Θιβέτ, στο βόρειο μέρος του όρους, που θεωρείται δυσκολότερη.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στη «Ζώνη του Θανάτου», την περιοχή στο Εβερεστ πάνω από τα 8.000 μέτρα όπου οι συνθήκες (ψύχος, άνεμος, έλλειψη οξυγόνου, επικίνδυνη διαδρομή) είναι αμείλικτες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

Από το 1953, 5.000 ορειβάτες έχουν ανέβει στην κορυφή, από τους οποίους οι 300 πέθαναν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους.

Στον δρόμο προς την κορυφή του Εβερεστ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...