259
Ορειβάτης φωτογραφίζει από απόσταση το Εβερεστ - Κάποιοι φτάνουν στην κορυφή αλλά βρίσκουν πολλούς άλλους | REUTERS/File Photo

Επικίνδυνος (και θανάσιμος) συνωστισμός ορειβατών στην κορυφή του Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 14:40
Ορειβάτης φωτογραφίζει από απόσταση το Εβερεστ - Κάποιοι φτάνουν στην κορυφή αλλά βρίσκουν πολλούς άλλους
|REUTERS/File Photo

Επικίνδυνος (και θανάσιμος) συνωστισμός ορειβατών στην κορυφή του Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 14:40

Η εικόνα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) θυμίζει τον συνωστισμό των τουριστών σε πολυφωτογραφημένα μνημεία και τοπία για μια ανάρτηση που θα μαζέψει πολλά like. Δεκάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρά για να βρεθούν για λίγο στο καλό σημείο.

Και όμως: πρόκειται για το Εβερεστ και για τους ορειβάτες που περίμεναν στην ουρά για ώρες μέσα σε δριμύ ψύχος προκειμένου να κατακτήσουν και αυτοί την κορυφή.

Αυτό που κάποτε ήταν το απόλυτο επίτευγμα για έναν ορειβάτη, μοιάζει πλέον κοινοτοπία που έχει τους κινδύνους της γιατί το μονοπάτι προς την κορυφή είναι στενό και η κλίση της πλαγιάς πολύ μεγάλη.

Απίστευτος συνωστισμός στην κορυφή του Εβερεστ, την Τετάρτη

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο συνωστισμός συνδέεται με τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενός Αμερικανού, ενός Ινδού και μίας Ινδής τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε επτά, την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή όσους ολόκληρο το 2018.Πρόκειται για έναν 54χρονο που κατέρρευσε (πιθανόν από καρδιακή προσβολή) ενώ έβγαζε φωτογραφίες στην κορυφή. Είχε καταφέρει να κατακτήσει και τις επτά μεγάλες κορυφές του κόσμου, το απόλυτο για έναν ορειβάτη. Οι δύο Σέρπα, που ήταν ανδρόγυνο, πέθαναν στη διάρκεια της κατάβασης από την κορυφή, προφανώς από εξάντληση.

Και οι τρεις θάνατοι συνδέονται με τον συνωστισμό στη «Ζώνη του Θανάτου», την περιοχή στο Εβερεστ πάνω από τα 8.000 μέτρα όπου οι συνθήκες (ψύχος, άνεμος, έλλειψη οξυγόνου, επικίνδυνη διαδρομή) είναι αμείλικτες.

Ωστόσο οι ορειβάτες δεν πτοούνται. Μια περίοδος καλοκαιρίας το τελευταίο διάστημα παρακίνησε πολλούς να ολοκληρώσουν την ανάβαση, μόνο και μόνο για να βρουν… ουρές λίγο πριν από την κορυφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...