1056
Δεν είναι επίθεση στα δικαιώματα να θες να βάλεις τάξη στο χάος, έχει ξεκαθαρίσει με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | INTIMEnews

Αλλαγές Χρυσοχοΐδη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 13:52
Δεν είναι επίθεση στα δικαιώματα να θες να βάλεις τάξη στο χάος, έχει ξεκαθαρίσει με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
|INTIMEnews

Αλλαγές Χρυσοχοΐδη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 13:52

Νομοτεχνικές βελτιώσεις, με αφορμή τους προβληματισμούς που έθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μια προσπάθεια να άρει και τις τελευταίες επιφυλάξεις του Κινήματος Αλλαγής που  νωρίτερα πάντως ανακοίνωσε (εδώ) ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής.

Προηγουμένως απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική έκθεσή του, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εξέφραζε έντονο προβληματισμό επί διατάξεων για την ευθύνη του οργανωτή.

«Γεννάται προβληματισμός κατά το μέρος που, εξ αποτελέσματος, εισάγεται σύστημα οιονεί εγγυητικής ευθύνης του οργανωτή», σημειώνεαι και παρατίθεται συγκεκριμένο απόσπασμα από τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για την ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ».

Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:

«Οι οργανωτές και οι επιμελητές [συνάθροισης] υποχρεούνται να καταβάλλουν εύλογες προσπάθειες για να συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις και να διασφαλίζουν ότι οι συναθροίσεις τους είναι ειρηνικές. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για την παράλειψη εκτέλεσης των καθηκόντων τους, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι ατομικά υπεύθυνοι, π.χ. ζημία περιουσιακών αγαθών ή διατάραξη ή βίαιες πράξεις που προκαλούνται από συμμετέχοντες στη συνάθροιση ή θεατές που ενεργούν ανε- ξάρτητα.

Η ευθύνη εκ μέρους των οργανωτών ή επιμελητών υφίσταται μόνον εφόσον έχουν προσωπικά και εσκεμμένα υποκινήσει, προκαλέσει ή συμ- μετάσχει σε πραγματική ζημία ή διατάραξη (…). Αν μια συνάθροιση εξελιχθεί σε σοβαρή δημόσια διατάραξη, είναι ευθύνη του Κράτους, όχι του οργανωτή, εκπροσώπου ή επιμελητή της συνάθροισης, να περιορίσει τη ζημία που προκαλείται. Οι οργανωτές και οι εκπρόσωποι της συνάθροισης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχρεούνται να πληρώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες σε μια συνάθροιση (εκτός εάν τις υποκίνησαν ή άλλως τις προκάλεσαν άμεσα)».

Επιπρόσθετα, το Επιστημονικό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι από μόνη της η μη γνωστοποίηση συνάθροισης δεν μπορεί να αποτελεί λόγο απαγόρευσής της ενώ όσον αφορά στην απαγόρευση αντιδιαδήλωσης τονίζει ότι η απαγόρευση «αντισυνάθροισης», (άλλως, «αντιδιαδήλωσης») δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση που επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή.

Αναλυτικά, οι βελτιώσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχουν ως εξής:

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου (=Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής), μετά τη λέξη «Αυθόρμητη» προστίθεται η φράση «ή έκτακτη».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 (=Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης), η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά» αντικαθίσταται από τη φράση «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 (=Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4.), η φράση «είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4», αντικαθίσταται από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4».

Σημειώνεται ότι το άρθρο 4, με τίτλο «Υποχρεώσεις οργανωτή» προβλέπει τα εξής: «Ο οργανωτής της συνάθροισης υποχρεούται να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο. Ιδίως, ο οργανωτής της συνάθροισης:

α) συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης,

β) ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα,

γ) ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».

τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Χρυσοχοΐδης: «Είναι πράξη ευθύνης»

Σε παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί επειδή υπακούει στην κοινή λογική, διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του αυτή γίνεται χωρίς διάθεση σύγκρουσης ή πρόθεσης επίδειξης δύναμης.

Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού, αλλά πράξη ευθύνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να συμπληρώσει:

Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί, από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια, τις φθορές, την ταλαιπωρία και την ένταση. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η Δημοκρατία στις συγκεντρώσεις και αυτό θα αλλάξει, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Στα αξιοσημείωτα της συζήτησης στην Ολομέλεια, η στιγμή που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε στον πρώην «συνοδοιπόρο» του στο ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση.

«[Με κατηγορείς ότι] τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Γιάννη, εσύ σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα, σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα»,  είπε στον νυν βουλευτή και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης. Το κόμμα που συμμετέχεις, την έχει ακόμα σημαία, την εχθροπάθεια και την πόλωση. Τη λέω καταστροφική, διότι καταργεί βασικό κεκτημένο μεταπολίτευσης: ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι να μην είναι εχθροί, και τα μεγάλα κόμματα να εξισορροπούν τις εθνικολαϊκιστικές τάσεις, με το μεταρρυθμιστικό τους έργο. Το κεκτημένο αυτό πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεσμική παρακμή που ακολουθεί η ηγεσία του», ενώ «εγώ, σε αυτό το πολύτιμο κεκτημένο παραμένω αμετακίνητος. Ήταν η πυξίδα της πολιτικής μου στάσης. Χαίρομαι που συνεισφέρω στην επαναφορά του κεκτημένου αυτού, για να γυρίσουμε σελίδα μεταρρυθμίζοντας και όχι καταστρέφοντας», τόνισε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κατέληξε λέγοντας σε δηκτικό ύφος στον κ. Ραγκούση:

«Χαίρομαι Γιάννη, που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό, φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού».

Μετά την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη, ανακοινώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου για τιις διαδηλώσεις, καθώς και επί του άρθρου 19 για τη “Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...