330
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις διαδηλώσεις ως τη συναινετική επιδίωξη μιας λειτουργικής συνύπαρξης στον δημόσιο χώρο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρυσοχοΐδης για διαδηλώσεις: Δεν είναι επίθεση στα δικαιώματα να θες να βάλεις τάξη στο χάος

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2020, 12:22
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις διαδηλώσεις ως τη συναινετική επιδίωξη μιας λειτουργικής συνύπαρξης στον δημόσιο χώρο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρυσοχοΐδης για διαδηλώσεις: Δεν είναι επίθεση στα δικαιώματα να θες να βάλεις τάξη στο χάος

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2020, 12:22

Ειλημμένη απόφαση είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις -μία νομοθετική παρέμβαση που ήδη έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ (εδώ), αλλά την ίδια ώρα αναμένεται ως «σωτήρια λύση» από όσους ζουν και εργάζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και το βλέπουν κλειστό σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε ότι οι δρόμοι δεν θα κλείνουν πια για ψύλλου πήδημα, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που θα έρθει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, θα προστατεύει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι από την καταχρηστική διαπόμπευσή του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το να συμμαζεύεις τα πράγματα, να βάζεις τάξη σε εκφυλιστικές πρακτικές, δεν είναι επίθεση κατά των δικαιωμάτων. Είναι προστασία των δικαιωμάτων από την καταχρηστική άσκησή τους. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι πεμπτουσία του πολιτεύματος. Οι 50 που κλείνουν το Κέντρο κάνουν αυτό το δικαίωμα ‘κουρέλι’, στην ουσία το απειλούν», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο έχει όλες τις εγγυήσεις για να περιφρουρήσει τη συνταγματική επιταγή.

Η παρεξήγηση με τα δικαιώματα χρειάζεται να λυθεί στην Ελλάδα, παρατήρησε ο υπουργός, διότι, όπως επεσήμανε,  τα δικαιώματα κινδυνεύουν πλέον από τον φανατισμό και την υπερβολή, τη μονομανία κάποιων που έχουν αναλάβει σχεδόν εργολαβικά τη δήθεν υπεράσπισή τους.

«Δεν είναι επάγγελμα η προστασία των δικαιωμάτων. Εχουμε ανάγκη δίπλα στον νόμο, στους ενεργούς πολίτες για τη συνεχή επίβλεψη μίας εξουσίας που από τη φύση της ρέπει σε υπερβάσεις. Όμως δεν μπορεί οι πολίτες να υποκαθιστούν τον νόμο, να γίνονται μία εξουσία με την ίδια ροπή για υπερβάσεις, χωρίς καν τις εγγυήσεις και τη νομιμοποίηση της κρατικής εξουσίας. Αυτή η κανονικότητα που αποζητούμε σχετίζεται πάντα με την αναζήτηση ισορροπίας και μέτρου. Νομίζω ότι είμαστε ώριμοι από όλες τις πλευρές να ξαναορίσουμε το μέτρο, έχουμε βασανιστεί πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, ακροβατώντας, δοκιμάζοντας, ξεπερνώντας ίσως κάποιες φορές τα όρια», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να καταλήξει στη σχετική αναφορά του:

«Αυτό είναι το νομοσχέδιο. Η συναινετική επιδίωξη μιας λειτουργικής συνύπαρξης στον δημόσιο χώρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...