758
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο CNBC. Μια φράση του, ένα «don't» που χάθηκε δημιούργησε πολιτικό ζήτημα | CNBC

Χρησμός Τσακαλώτου για το πόσο πιθανό είναι να έρθει η ΝΔ στην εξουσία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2019, 14:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/02/2019, 16:30
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο CNBC. Μια φράση του, ένα «don't» που χάθηκε δημιούργησε πολιτικό ζήτημα
|CNBC

Χρησμός Τσακαλώτου για το πόσο πιθανό είναι να έρθει η ΝΔ στην εξουσία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2019, 14:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/02/2019, 16:30

Υπάρχει σε τουλάχιστον ένα σημείο έδαφος σύγκλισης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Αυτό είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μάλιστα προχώρησε και σε μια ασυνήθιστη για κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παραδοχή ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποια -όχι μεγάλη- πιθανότητα να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές.

Μιλώντας στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν πεδίο σύγκλισης στο ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που ο ίδιος έχει υπογράψει.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την επαναδιαπραγμάτευση των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα «τρέφουν τους λαϊκιστές» και προκαλούν δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία.

Ενδιαφέρουσα είναι και η παραδοχή του ότι η ΝΔ «δεν είναι πολύ πιθανό να έρθει στην εξουσία». Ωστόσο αμέσως πριν είχε ακουστεί να λέει ότι αυτό είναι «πολύ πιθανό».

Investors are confident in our economy: Greek finance minister from CNBC.

Σε ερώτημα για το αν θα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ σε περίπτωση που γινόταν κυβέρνηση στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα, ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη στάση του μόνο γιατί η ΝΔ θα ήταν στην εξουσία.

Και προσθέτει επί λέξει: «Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να είναι στην εξουσία» («I think it is very likely they will be in power»), με το «likely» να ακούγεται καθαρά. Από το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο επέμειναν ότι ο κ. Τσακαλώτος είπε «I don’t think it’s very likely», κάτι που αλλάζει το νόημα.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος αμέσως αυτοδιορθώνεται και λέει ότι στο «απίθανο και ατυχές γεγονός ότι θα είναι στην εξουσία» («In the unlikely and unfortunate eventuality they are in power») «αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη στάση του μόνο επειδή στη διακυβέρνηση θα βρισκόταν η ΝΔ».

Το απόσπασμα είναι στο βίντεο πιο παρακάτω μετά το 01:50.

Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών είπε μάλιστα ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ διευκρινίζοντας πως «πρέπει να το κάνουμε, και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».

Πάντως διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στήριζε τη ΝΔ σε πολλούς άλλους τομείς, ενώ υποστήριξε πως δεν «γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους».

Εκτίμησε ότι το κόστος των ανακοινώσεών της ΝΔ είναι στα 5 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από την ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα των πλεονασμάτων. Έχω πει εδώ και καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε.

» Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνον στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία» παρατήρησε.

Greek finance minister: Reforms will be ready to unlock fresh EU funds from CNBC.

Τέλος, σε ερώτημα για το πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δυο χρόνια λόγω του «μαξιλαριού».

ΝΔ: Ευχαριστούμε δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών

Στην έμμεση αναφορά του κ. Τσακαλώτου, η ΝΔ απάντησε με μια σκωπτική ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

» Οχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter ευχαριστεί τον υπουργό Οικονομικών «διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία» και για τη δέσμευση να στηρίξει την προσπάθεια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να τα μειώσει.

Πάντως με το tweet του ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δείχνει και μια πρόθεση να κλείσει το θέμα με το τι και τι δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος.