425
Ετοιμα για χορήγηση σε ανθρώπους τα εμβόλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης | Sean Elias/Handout via REUTERS

Καλά νέα: Αρχίζουν οι κλινικές δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους σε Βρετανία και Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 14:00
Ετοιμα για χορήγηση σε ανθρώπους τα εμβόλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
|Sean Elias/Handout via REUTERS

Καλά νέα: Αρχίζουν οι κλινικές δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους σε Βρετανία και Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 14:00

Βρετανία και Γερμανία ξεκινούν άμεσα τις δοκιμές εμβολίου για τον κορονοϊό σε ανθρώπους. Τα δύο εμβόλια έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο δράσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ στην καθημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού την Τρίτη, «την Πέμπτη ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους πιθανού εμβολίου που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης».

Το εμβόλιο παρασκευάζουν το Ινστιτούτο Jenner και η Ομάδα Εμβολίων Οξφόρδης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η βρετανική κυβέρνηση έχει επιχορηγήσει με 20 εκατομμύρια λίρες την επιτάχυνση των δοκιμών σε ανθρώπους.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Πανεπιστήμιο, οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα γίνουν σε 510 υγιείς εθελοντές από 18 ως 55 ετών. «Η δράση του εμβολίου επικεντρώνεται στο να στρέψουμε το πιο δυνατό “όπλο” του, τις ακίδες που βρίσκονται στην επιφάνειά του, κατά του ίδιου του ιού. Ο οργανισμός θα δημιουργεί αντισώματα που θα προσκολλώνται στις ακίδες και δεν θα μπορούν πλέον να βλάψουν τα υγιή κύτταρα . Ετσι, αυτά θα πολλαπλασιάζονται και θα σκοτώνουν τον κορονοϊό», εξηγεί ο καθηγητής Σολ Φάουστ, διευθυντής του Κλινικού Ερευνητικού Κέντρου του Σαουθάμπτον NIHR, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον.

Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί ως μέσω σύντηξης (πρόσδεσης) στα ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τις ακίδες αυτές, οι οποίες ταιριάζουν και μπαίνουν όπως η πρίζα στο φις. Αν καταστραφεί το σχήμα στην πρίζα, δεν θα ταιριάζει στο φις, οπότε ο ιός δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί, να πολλαπλασιαστεί και να κυριαρχήσει του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.  Το ανοσοποιητικό τότε θα αναπτύξει αντισώματα δίχως να «κουράζεται» και θα τον καταστρέψει.

Το πειραματικό εμβόλιο ονομάζεται ChAdOx1 nCov-19 και κατασκευάζεται από μια αποδυναμωμένη μορφή ιού του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες, ο οποίος έχει μεταλλαχθεί γενετικά, έτσι ώστε να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε ανθρώπους. Επιπλέον, έχει συνδυαστεί γενετικά με τα γονίδια που δημιουργούν τις γλυκοπρωτεΐνες με ακίδες που προκαλούν τη σύντηξη.

Στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων ανακοίνωσε την έγκριση έναρξης κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους για έτερο εμβόλιο στη Γερμανία.

Το Ινστιτούτο διευκρινίζει ότι πρόκειται για το τέταρτο υποψήφιο εμβόλιο παγκοσμίως για το οποίο δίνεται έγκριση για έναρξη κλινικών δοκιμών, έχει παρασκευασθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Biontech και πρόκειται για εμβόλιο RNA.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο θα παρεμβαίνει στο γενετικό υλικό του κορονοϊού, το οποίο όμως έχει την ιδιότητα να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στα αντισώματα που δημιουργεί το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Ινστιτούτο έδωσε έγκριση για την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε 200 υγιή άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου θα αφορά άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και προσβολής από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...