457
Η χώρα μας έχει καταφέρει την καλύτερη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Ευρώπη | CreativeProtagon

Την «ισιώσαμε» την επιδημική καμπύλη! Και τώρα;

Η χώρα μας έχει καταφέρει την καλύτερη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Ευρώπη
|CreativeProtagon

Την «ισιώσαμε» την επιδημική καμπύλη! Και τώρα;

Αφού μείναμε ένα μήνα και κάτι μέσα στο σπίτι μέχρι να επιτύχουμε τον πιο δύσκολο και βασικό στόχο που μας έθεσαν οι επιστήμονες, δηλαδή να φανεί ότι η καμπύλη τείνει να επιπεδωθεί, τώρα πια θα πρέπει να συνηθίσουμε σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

«Μέτρα και αποστάσεις». Πάνω σε αυτές τις δύο λέξεις θα ακροβατεί η καθημερινότητα και η υπομονή μας τους επόμενους μήνες.

Διότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι το σήμα για τον αργό θάνατο της πανδημίας στη χώρα μας. Είναι απλώς το επόμενο βήμα για την αντιμετώπισή της. Πικρό; Υπερβολικά. Δυστυχώς όμως με αυτό θα ζήσουμε.

Κανείς δεν μας είχε πει ότι μόλις η καμπύλη επιπεδωθεί θα κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι εξοστρακισμού του κορονοϊού από τη χώρα μας. Ηταν απλώς ο πρώτος στόχος. Από την αρχή έχει γίνει ξεκάθαρο ότι προχωράμε βήμα βήμα. Αργά. Βασανιστικά αργά κάποιες φορές.

Σε μερικές ημέρες θα μάθουμε πώς θα ήταν καλύτερο για την αντιμετώπιση της πανδημίας να… ζούμε για τις επόμενες ημέρες. Δηλαδή πώς θα είναι η νέα μας καθημερινότητα.

Με τις ίδιες επιστημονικές οδηγίες που προτάθηκαν και με το ίδιο πολιτικό θάρρος που λήφθηκαν οι προηγούμενες αποφάσεις, θα ακολουθήσουν και οι μελλοντικές. Η διαφορά είναι ότι πλέον έχουμε δει τι συμβαίνει στον κόσμο, πόσο κερδισμένη βγήκε η Ελλάδα και έχουμε περισσότερο θάρρος και κουράγιο από άλλους λαούς για να συνεχίζουμε.

Με μάσκα ή χωρίς; Θα πίνουμε τον καφέ μας στις πλατείες; Γάντια θα φοράμε στο λεωφορείο; Πώς θα πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα; Ποιοι θα είναι πιο παραγωγικοί; Πόσοι θα πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι; Θα βγούμε ποτέ για ποτό; Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν; Το ψυχολογικό βασανιστήριο του μηνύματος για έξοδο από το σπίτι πόσο θα συνεχιστεί;

Η χώρα μας μόλις συμπλήρωσε την όγδοη εβδομάδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία και την έκτη που εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού. Και όλοι θέλουμε τον τρόπο ζωής μας όπως ήταν πριν από ενάμιση μήνα.

14 ημέρες

Ωστόσο, το νωρίτερο που μπορούμε να γνωρίζουμε για το πώς θα διαμορφώνεται η καθημερινότητά μας, είναι οι 14 μέρες.

Είναι ένας από τους ελάχιστους σταθερούς αριθμούς σε αυτή τη φάση, που καθορίζουν κάθε πότε τα μέτρα αίρονται ή λαμβάνονται.

Σε 14 ημέρες φαίνονται τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας αξιολογεί και προτείνει και η κυβέρνηση αποφασίζει.

Ετσι θα συνεχιστεί η νέα μας ζωή. Αυτή θα είναι η νέα μας καθημερινότητα. Θα κρίνεται ανά 14 ημέρες, ανάλογα με τη δραστηριότητα της νόσου και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο και τεστ αντισωμάτων.

Αυτά όλα, βέβαια, ως αισιόδοξο σενάριο. Διότι ένα απότομο ξέσπασμα της νόσου ή μία μικρή αναζωπύρωση σε μία συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν εύκολα να μας επιβάλουν και πάλι πιο αυστηρούς περιορισμούς στις εξόδους και τις μετακινήσεις μας μέσα σε λίγες ώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News