501
Πρόχειρος καταυλισμός παλαιστινίων εκτοπισμένων, στη Ράφα | REUTERS/Mohammed Salem

Αίγυπτος: «Συμφωνία» ΗΠΑ – Ισραήλ για επιχείρηση στη Ράφα και περιορισμένο πλήγμα στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 13:14
Πρόχειρος καταυλισμός παλαιστινίων εκτοπισμένων, στη Ράφα
|REUTERS/Mohammed Salem

Αίγυπτος: «Συμφωνία» ΗΠΑ – Ισραήλ για επιχείρηση στη Ράφα και περιορισμένο πλήγμα στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 13:14

Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το σχέδιο του Ισραήλ για μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για τη μη διεξαγωγή μεγάλου πλήγματος στο Ιράν, σύμφωνα με αιγύπτιους αξιωματούχους.

Οπως ανέφεραν οι Times of Israel, το πρωί της Πέμπτης, οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ: «Η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε να αποδέχεται το σχέδιο που παρουσίασε προηγουμένως η κατοχική κυβέρνηση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα τη μη πραγματοποίηση μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά του Ιράν».

Ενας από τους αξιωματούχους είπε στο πρακτορείο ότι γίνονται προετοιμασίες ώστε η Αίγυπτος να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επιχείρησης των Ισραηλινών στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Τέσσερα τάγματα της Χαμάς πιστεύεται ότι σταθμεύουν στη Ράφα μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που βρήκαν εκεί καταφύγιο αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας. Στη Ράφα πιστεύεται επίσης ότι κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, ενδεχομένως μαζί με τους ισραηλινούς ομήρους που είναι ακόμα ζωντανοί.

Συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome, κοντά στο Ασκελόν του νότιου Ισραήλ – REUTERS/Hannah McKay

Την ίδια στιγμή, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στο ABC news ότι το Ισραήλ φαίνεται απίθανο να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα στο Ιράν πριν από ολοκληρωθεί η γιορτή του Πάσχα, λέγοντας ωστόσο ότι ο χρόνος της επίθεσης μπορεί να αλλάξει.

Η εβραϊκή αργία αρχίζει το βράδυ της Δευτέρας και διαρκεί έως τις 30 Απριλίου.

«Δύο φορές» σταμάτησε ο Νετανιάχου

Το δίκτυο επικαλείται επίσης ισραηλινές πηγές που λένε ότι το Ισραήλ προετοιμάστηκε δύο φορές και στη συνέχεια εγκατέλειψε τα σχέδια για χτύπημα στο Ιράν αυτή την εβδομάδα, μετά από επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο ισραλινό δίκτυο Kan, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινές πηγές είπαν στο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μην δώσει το πράσινο φως.

Πύραυλοι και αξιωματικοί σε στρατιωτική παρέλαση στην Τεχεράνη, την Τετάρτη, ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων – Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στο Axios αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Επίσης, σύμφωνα με τους Times of Israel, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν εκτίμησαν σωστά το μέγεθος της ιρανικής επίθεσης, θεωρώντας αρχικά ότι η Τεχεράνη θα ρίξει 10 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ για να αναθεωρήσουν αργότερα το νούμερο αυτό σε 60-70. Οι Ιρανοί εξαπέλυσαν 350 drones και πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς εναντίον του Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...