201
Ρυμουλκά τραβούν το «Ever Given», που είχε κολλήσει στη Διώρυγα του Σουέζ | EPA/SUEZ CANAL AUTHORITY

Αίγυπτος: Συμφωνία για την απελευθέρωση του «Ever Given» που είχε μπλοκάρει τη Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 15:29
Ρυμουλκά τραβούν το «Ever Given», που είχε κολλήσει στη Διώρυγα του Σουέζ
|EPA/SUEZ CANAL AUTHORITY

Αίγυπτος: Συμφωνία για την απελευθέρωση του «Ever Given» που είχε μπλοκάρει τη Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 15:29

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση του πλοίου «Ever Given» που κρατείται αφότου είχε αποκλείσει τον περασμένο Μάρτιο την νευραλγική δίοδο του διεθνούς εμπορίου.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τον ιδιοκτήτη του πλοίου, σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας. Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί τελετή για τον εορτασμό της «υπογραφής της συμφωνίας» και «τον απόπλου» του πλοίου που κρατείται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Το «Ever Given» μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων προσάραξε στις 23 Μαρτίου αποκόπτοντας την κυκλοφορία στην Διώρυγα του Σουέζ από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου.

Η διώρυγα παράμεινε αποκλεισμένη επί έξι ημέρες και, σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας, η Αίγυπτος απώλεσε 12 έως 15 εκατ. δολάρια ημερησίως.

Στις αρχές του Ιουνίου, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη «αρχικής» συμφωνίας για την καταβολή αποζημίωσης ανάμεσα στον πλοιοκτήτη και την Αίγυπτο έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες του πλοίου.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην Αίγυπτο και την πλοιοκτήτρια ιαπωνική εταιρεία Shoei Kisen αφορούσε το ύψος της αποζημίωσης.

Αρχικά, το Κάιρο διεκδίκησε 916 εκατ. δολάρια, πριν μειώσει το ποσόν στα 550 εκατομμύρια.

Συνολικά, 422 πλοία, που μετέφεραν εμπορεύματα 26 εκατομμυρίων τόνων, είχαν αποκλεισθεί τον Μάρτιο στην Διώρυγα του Σουέζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...