281
O Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο. Πρώην στρατηγός και υπουργός Αμυνας, γνωρίζει ότι η στρατιωτική ισχύ της Αιγύπτου είναι το δυνατό της χαρτί | Photo by The Egyptian Presidency/via REUTERS.

Αίγυπτος: Ασκήσεις ετοιμότητας σε όλη τη γειτονιά της

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 10:00
O Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο. Πρώην στρατηγός και υπουργός Αμυνας, γνωρίζει ότι η στρατιωτική ισχύ της Αιγύπτου είναι το δυνατό της χαρτί
| Photo by The Egyptian Presidency/via REUTERS.

Αίγυπτος: Ασκήσεις ετοιμότητας σε όλη τη γειτονιά της

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 10:00

Η Αίγυπτος είναι εξαιρετικά ενεργός στο στρατιωτικό μέτωπο τον τελευταίο καιρό. Ηδη έχουν αρχίσει κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις του Σουδάν, μίας χώρας που προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και, έτσι, έλαβε την υπόσχεση των ΗΠΑ ότι θα «δραπετεύσει» από τον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Οι κοινές ασκήσεις Αιγύπτου – Σουδάν θα γίνουν επί σουδανικού εδάφους και θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν βέβαια και οι στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Ξίφος των Αράβων» και με συμμετοχή πολλών συμμαχικών και φιλικών προς τις ΗΠΑ δυνάμεων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία.

Υπάρχει και η επιχείρηση «Μέδουσα», η κοινή διακλαδική άσκηση που διενεργείται από κοινού με τις ελληνικές και τις κυπριακές δυνάμεις στα νερά της Μεσογείου.

Πρόκειται για κινητικότητα με πολλούς αποδέκτες, παρατηρεί η Corriere della Sera.

Οι προφανείς αποδέκτες του «μηνύματος του Καΐρου» είναι τρεις χώρες: η Τουρκία, το Κατάρ, το Ιράν. Η αμοιβαία εχθρότητα υπάρχει το δίχως άλλο και συνδέεται με δεδομένες διαφορές, αλλά και με το γεωπολιτικό παιχνίδι των επιρροών σε πολλές σκακιέρες. Λόγου χάρη στην πρόσφατη κρίση της Λιβύης, όπου η Αίγυπτος βρέθηκε στο πλευρό του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία στο πλευρό του Φαγιέζ αλ-Σαράζ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θέλει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της Νειλοχώρας ως σημείου αναφοράς για όλον τον αραβικό κόσμο (πλην Παλαιστίνης, βέβαια), την ίδια ώρα που παροξύνεται το πρόβλημα με τους Αιθίοπες για το φράγμα που στήνουν στο μεγάλο ποτάμι και το οποίο απειλεί με ξηρασία παραγωγικά εδάφη της Αιγύπτου.

Το ιταλικό Μέσο σημειώνει ότι το Κάιρο θα επιδιώξει τη διεθνή υποστήριξη στη διένεξη για τα ποτάμια ύδατα, ενώ κατηγορεί την Τουρκία και για ανάμειξη στην κρίση του Κέρατος της Αφρικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...