261
Υπάλλλος της DHL φορτώνει ξηρό πάγο σε ειδικό κέντρο της εταιρείας στο Σικάγο, που προορίζεται αποκλειστικά για τη διανομή εμβολίων | DHL/Handout via REUTERS

Ο Τζέιμς Σταυρίδης προειδοποιεί για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 20:40
Υπάλλλος της DHL φορτώνει ξηρό πάγο σε ειδικό κέντρο της εταιρείας στο Σικάγο, που προορίζεται αποκλειστικά για τη διανομή εμβολίων
|DHL/Handout via REUTERS

Ο Τζέιμς Σταυρίδης προειδοποιεί για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 20:40

Η διανομή των εμβολίων είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ.

Σε άρθρο του στο Fortune, ο σύμβουλος θεμάτων γεωπολιτικής και εθνικής ασφαλείας, στον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων Carlyle Group, αναφέρει το τιτάνιο και ευαίσθητο έργο της διανομής ως ένα από τα σημεία που μπορούν δυνητικά να βλάψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αν δεν γίνει σωστά.

Χρειαζόμαστε περισσότερες από μία εταιρείες για να γίνει η διανομή των εμβολίων, σημειώνει ο Σταυρίδης και προσθέτει ότι πρέπει να δημιουργηθούν χιλιάδες κέντρα εμβολιασμού (μιλάει για τις ΗΠΑ, αλλά προφανώς ισχύει για όλες τις χώρες), και πολλά από αυτά πρέπει να είναι προσβάσιμα από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού που διαμένουν σε απομακρυσμένα σημεία.

Πολλοί Αμερικανοί ζουν σε περιοχές που δεν διαθέτουν τις εγκαταστάσεις οι οποίες απαιτούνται για τα εμβόλια, είτε της Pfizer, που απαιτεί ειδικούς καταψύκτες για τη διατήρησή του σε θερμοκρασίες μείον 70 βαθμών Κελσίου, είτε της Moderna που θέλει απλά ψυγεία.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης σε παλιότερη ομιλία του – EPA

Θα υπάρξει επίσης ανάγκη για αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ελέγχους αποστολής και διανομής, προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, σωστή διαχείριση των εμβολίων από τους εργαζόμενους στην αλυσίδα διανομής και ελέγχους της θερμοκρασίας.

Η εμπιστοσύνη του λαού θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιτυχία του γιγαντιαίου εγχειρήματος του εμβολιασμού. Με την παραμικρή διακοπή στη συνέχεια της αλυσίδας, ειδικά στη διανομή, η εμπιστοσύνη του κόσμου μπορεί να χαθεί, τονίζει ο ειδικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...