1515
Περιπολία ελλήνων συνοριοφυλάκων στον Εβρο | INTIMEnews

Αφωνία ΣΥΡΙΖΑ για τη νησίδα στον Εβρο – Πώς στήθηκε η προβοκάτσια των «προθύμων»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 15:56
Περιπολία ελλήνων συνοριοφυλάκων στον Εβρο
|INTIMEnews

Αφωνία ΣΥΡΙΖΑ για τη νησίδα στον Εβρο – Πώς στήθηκε η προβοκάτσια των «προθύμων»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 15:56

Την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ -των κατά τα άλλα λαλίστατων το προηγούμενο διάστημα βουλευτών και ευρωβουλευτών του, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα- για το θέμα των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου, επεσήμανε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχείρησε να πολιτικοποιήσει ένα γεγονός που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αναπαράγοντας και διογκώνοντας  την προπαγάνδα που στήθηκε από ξένα και εγχώρια κέντρα εις βάρος της χώρας μας.

Είχε προηγηθεί ένα «γαϊτανάκι» δηλώσεων από τον πρόεδρο και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  (όπως οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Φίλης και Σπίρτζης) που αμφισβητούσαν τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, υποστηρίζοντας ότι η «περίφημη» νησίδα στον Εβρο όπου -κατά δήλωση των ίδιων των μεταναστών- είχαν εγκαταλειφθεί από τους τούρκους στρατοχωροφύλακες οι 38 Σύροι, ήταν ελληνικό έδαφος.

Ωστόσο, μετά τη «δήλωση συγγνώμης» της ΜΚΟ «HumanRights360» ότι τελικά επρόκειτο για τουρκικό έδαφος, αποδεικνύεται, ότι η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών να σπεύσουν οι ελληνικές αρχές σε βοήθεια των εν λόγω ανθρώπων, αφορούσε ουσιαστικά σε εισβολή σε τουρκικό έδαφος με ό,τι μπορούσε αυτό να σημαίνει για τους συνοριοφύλακές μας (σ.σ. βλ. αντίστοιχη περίπτωση των στρατιωτικών μας Μητρετώδη – Κούκλατζη που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος και φυλακίστηκαν από τον Ερντογάν).

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί δις ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος με αναρτήσεις του στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας και τον ισχυρισμό για τον «θάνατο της μικρής Μαρίας» σε ελληνικό έδαφος.

Στο ένα από τα tweet μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος δημοσίευε τη λίστα της HumanRights360 που κατατέθηκε στο Στρασβούργο ενώ σε δεύτερο έδειχνε χάρτη με τη νησίδα στον Έβρο επισημαίνοντας πως αυτή βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας και μάλιστα είναι καταγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο.

«Η νησίδα όπου χάθηκε το πεντάχρονο παιδί, φαίνεται πως είναι εγγεγραμμένη στο ελληνικό Κτηματολόγιο, δηλαδή ήταν σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της στη δογματική της πολιτική σε σχέση με το Μεταναστευτικό, με τους πρόσφυγες και με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας», έλεγε με εξόχως καταγγελτικό ύφος στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πατριωτισμό του γλυκού νερού».

Το θέμα μάλιστα ήρθε και στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν οι τομεάρχες Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, Θάνος Δρίτσας, Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά, «ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες»…, αμφισβητώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο πια τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλούσε για δολοφόνους (ο ίδιος άλλωστε στην κρίση του 2020 έλεγε «στον Έβρο κατάπιαμε τη γλώσσα μας. Δεν υπερασπιστήκαμε τους μετανάστες»), ενώ η πολιτική-κομματική εκμετάλλευση των 38 που είχαν πετάξει στη νησίδα οι Τούρκοι, έφθασε στο απόγειό της, με την ανάρτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα:

«Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του»!

Τη σκυτάλη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πήραν στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές του κόμματος για την διαπόμπευση της χώρας σε επίπεδο ΕΕ, με τους Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη να υποβάλλουν ερώτηση στην Κομισιόν για την πεντάχρονη Μαρία που πέθανε στη νησίδα του Εβρου και την αναλγησία των ελληνικών αρχών.

«Οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν και επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, και αποκλείστηκαν στη νησίδα. Στις 26/7 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

«Ενα κορίτσι 5 ετών έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα και η μητέρα της διατηρεί το πτώμα της στο νερό του ποταμού προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και άλλο 9χρονο κορίτσι ενώ υπάρχουν τρεις έγκυες και αρκετοί που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας», περιέγραφαν μεταξύ άλλων.

Την Παρασκευή, κατά την παρουσία του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο ευρωβουλευτής Αρβανίτης ρωτήθηκε εκ νέου για το θέμα, με δεδομένο πια το «συγγνώμη λάθος» του ιδρυτή της  HumanRights360 για τη νησίδα.

«Εμείς», πρσπάθησε να εξηγήσει, «κάναμε μία ερώτηση, δεν είπαμε αν είναι ελληνική ή τουρκική», με τη διαφορά όμως ότι ο  συνάδελφός του, Στέλιος Κούλογλου, σε προηγούμενες δηλώσεις του, έλεγε μετά μεγάλης βεβαιότητος ότι η νησίδα ήταν ελληνική και οι ελληνικές αρχές όφειλαν να προστρέξουν σε βοήθεια των 38 προσφύγων.

Αντίστοιχα και ο Πάνος Σκουρλέτης κληθείς να πάρει θέση για το θέμα μετά τη δήλωση του ιδρυτή της ΜΚΟ – στα στοιχεία της οποίας στηρίχθηκε ολόκληρη η υπόθεση -ή ορθότερα η προβοκάτσια κατά της Ελλάδας- ψέλλισε ότι ήταν η ελληνική κυβέρνηση που δεν απαντούσε αν οι 38 ήταν σε τουρκικό έδαφος.

«Δεν απαντούσε η κυβέρνηση», επέμεινε. «Και χρειάστηκε να υπάρξει αυτός ο διασυρμός για να μάθουμε τα στοιχεία που έχουμε τώρα», ήταν το -άνευ περαιτέρω σχολιασμού- επιχείρημα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο κ. Σκουρλέτης.

Η λέξη συγγνώμη για  τον πανευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας και των φρουρών των συνόρων της (που δίνουν καθημερινή μάχη απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών) μέσω χαλκευμένων δημοσιευμάτων «πρόθυμων αλληλέγγυων» κονδυλοφόρων και δημοσιογράφων-ανταποκριτών όπως του Spiegel ή του Channel4news, δεν ακούστηκε ποτέ. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται πώς θα είχε εξελιχθεί η προβοκάτσια αυτή και η προπαγάνδα κατασυκοφάντησης της χώρας αν η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη δεν είχε μεταβεί η ίδια στο ΚΥΤ Εβρου και δεν είχε δει μετά τα μάτια της ότι τα δηλωμένα παιδιά των αιτούντων άσυλο έχαιραν άκρας υγείας.

«Η ιστορία αυτή με τους 38 μετανάστες χρησιμοποιήθηκε διαδίδοντας ωμά ψέματα. Τώρα λοιπόν που η ΜΚΟ ζήτησε συγγνώμη μάλλον αναγνωρίζοντας το λάθος της, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιει το αμίλητο νερό. Δεν βλέπω να ανοίγουν το στόμα τους και να λένε κουβέντα. Περιμένω ο κ. Τσίπρας μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι που έχει συνέντευξη Τύπου να ζητήσει συγνώμη για τα ωμά ψέματα που είπε για το συγκεκριμένο περιστατικό. Για τις βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά και σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού και των ακριτών μας στον Έβρο που φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας», παρατήρησε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», για να προσθέσει:

«Περιμένω κάποιος δημοσιογράφος την Κυριακή να τον ρωτήσει, να επιτρέψουν σε κάποιον δημοσιογράφο να κάνει αυτή την ερώτηση στον κ. Τσίπρα». 

Το ερώτημα είναι τι ενέργειες θα αναλάβουν τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να μην επαναληφθεί μία τέτοια προβοκάτσια και πώς θα αντιμετωπίσει τους πάντα πρόθυμους «δημοσιογράφους-ανταποκριτές» που -εσκεμμένα ή μη- παίζουν το παιχνίδι της Αγκυρας με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.

«Εχουν γίνει ήδη σχετικές ενέργειες, έχουμε καταφύγει στην Εισαγγελία του Αρειου Πάγου, και το επόμενο στάδιο είναι να μιλήσουμε σε διεθνή μέσα που αναπαρήγαγαν το θέμα προκειμένου να ανακαλέσουν για την δυσφήμιση της χώρας μας», είπε ο κ. Μηταράκης.

Είναι όμως αρκετό;

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κατρούγκαλος οφείλουν συγγνώμη

Τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο κατήγγειλε με επίσημη ανακοίνωσή της και η Νέα Δημοκρατία την Παρασκευή, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για δυσφήμηση της χώρας μας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επί εβδομάδες, με συνεχείς καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, εξέθετε διεθνώς τη χώρα, διακινώντας fakenews σε σχέση με τους 38 μετανάστες στον Έβρο. Ευρωβουλευτές του έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Και τώρα που αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος και δικαιώνουν όσα από την αρχή έλεγε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ζητούν συγγνώμη, αλλά ζητούν και τα ρέστα. Τη συγγνώμη δεν την οφείλουν μόνο γιατί επιτέθηκαν με ψέματα στην κυβέρνηση. Αλλά πρωτίστως γιατί αναπαράγοντας ψέματα, δυσφημούν τη χώρα», τόνισε η Πειραιώς.

Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τοποθετήθηκε επί του θέματος των προσφύγων στη νησίδα του Εβρου. Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για τις θέσεις του στο ζήτημα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι, αντίθετα, «η κυβέρνηση είναι υπόλογη και παραπληροφορεί συστηματικά τον ελληνικό λαό, σε αυτό το θέμα όπως και στο ζήτημα των υποκλοπών, με τρόπο που εκθέτει την διεθνή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...